RANSKA Ranskan presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta seurattiin muualla Euroopassa poikkeuksellisen tarkasti. Epäiltiin, että jo brittien Brexitissä nähty EU-vastainen protesti olisi siirtynyt Ranskaan ja arvuuteltiin, kuinka viime aikojen terrori-iskut ovat vaikuttaneet äänestäjiin.
Ehdokkaita oli 11, joista neljä laskettiin kuuluvan kärkiehdokkaiksi. Kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta jatkaisi toiselle kierrokselle, joka pidetään 7. toukokuuta, sillä jo etukäteen näytti varmalta, että kukaan ei saisi enemmistöä.
Vaaliennusteet olivat kerrankin oikeassa, kun jatkoon päässeistä keskustavasemmistolainen Emmanuel Macron sai viimeisten tietojen mukaan 23,75 prosentin kannatuksen ja äärioikeistolainen Marine Le Pen 21,53 prosenttia.
Oikeiston Francois Fillon ja äärivasemmiston Jéan-Luc Mélenchon eivät olleet kaukana lähes 20 prosentillaan, vain reilun kuuden prosentin kannatuksen saanut sosialistien Benoit Hamon ehti jo testamentata äänensä Macronille.
Ministeri ja miljonääripankkiiri
Eniten ääniä kerännyt Emmanuel Macron on suomalaisille suhteellisen tuntematon henkilö. Vasemmistohenkiseen professorin ja tohtorin perheeseen syntynyt poika opiskeli yhteiskuntatieteitä ja filosofiaa, lopputyönsä yliopistossa hän teki Niccolo Machiavellista ja väitöskirjansa G. W. F. Hegelin filosofiasta.
Macron toimi Rotschild-pankin investointipankkiirina, myös hänestä itsestään tuli miljonääri kauppojen yhteydessä kun Nestlé osti viisi vuotta sitten Pfizerin tytäryhtiön.
Macron on kuulunut sosialistipuolueeseen ja toimi ensin presidentti Francois Hollanden neuvonantajana ja sitten Ranskan talousministerinä kaksi vuotta elokuusta 2014 alkaen. Vielä ministerinä ollessaan Macron perusti En Marche! – Liikkeelle – nimisen kansalaisliikkeen, jonka ehdokas hän oli presidentinvaaleissa.
Emmanuel Macron on naimisissa lukioaikaisen ranskan kielen opettajansa Brigitte Trogneuxin kanssa. Pari tapasi toisensa Macronin ollessa 15-vuotias, virallisesti he alkoivat seurustella kolme vuotta myöhemmin. Nyt 39-vuotias Macron avioitui 64-vuotiaan puolisonsa kanssa kymmenen vuotta sitten.
Vanhat puolueet hävisivät
Macron tulee perinteisten puolueiden ulkopuolelta, kuten myös hänen kilpakumppaninsa toisella kierroksella Marine Le Pen. Kun Macron on EU-myönteinen, on Le Pen tiukan EU-vastainen.
Kansallisen rintaman johtaja 48-vuotias Marine Le Pen on johtanut puoluetta vuodesta 2011 lähtien isänsä Jean-Marie Le Penin jälkeen, jonka kanssa hän ei ole enää edes puheväleissä. Marine Le Pen on juristi ja linjaltaan avoimesti maahanmuuttokriittinen.
Kun sosialistien ehdokkaan lisäksi oikeiston Francois Fillon on kehottanut äänestämään toisella kierroksella Macronia, tuntuu hänen valintansa erittäin todennäköiseltä. Turvallisempi Macron saa ääniä sekä oikeistosta että vasemmistosta, kun mielipiteiltään kiihkeämpi Le Pen ainoastaan äärilaidoilta.
Uusimpien kyselyiden mukaan Macron saisi toisella kierroksella hieman yli 60 prosenttia äänistä. Presidentinvaalien jälkeen kesäkuussa Ranskassa valitaan myös uusi kansalliskokous. Kumpikaan ehdokas ei todennäköisesti saa parlamenttiin enemmistöä omasta ryhmästään.
Kommentoi Facebookissa