AUTOT Opel aloitti autojen valmistamisen jo 1800-luvun puolella. Adam Opelin perustama merkki ehti toimia itsenäisenä autonvalmistajana noin 30 vuotta, kunnes se päätyi amerikkalaisen General Motorsin omistukseen 1920-luvun loppupuolella. Opelin kulta-aika ajoittui monien mielestä 1960–1980-luvuille, jolloin Saksan Rüsselsheimissa suunnitellut autot pystyivät haastamaan jopa Mercedes-Benzin luksusluokassa ja BMW:n sporttisten mallien osalta.
Alamäki alkoi 1990-luvun alussa, jolloin GM halusi säästää autojen valmistuslaadussa. Tuon ajan Opelit saivat nopeasti maineen helposti ruostuvina ja vikaherkkinä autoina, jotka pilasivat aiemmin kunniakkaan merkin imagon pitkäksi aikaa. General Motors sai ongelmat vähitellen korjattua, mutta Opelin uusi nousu alkoi toden teolla vasta 2010-luvulla uudeksi toimitusjohtajaksi valitun Karl-Thomas Neumannin alaisuudessa. Hän olisi halunnut tehdä Opelista puhtaan sähköautomerkin, mutta GM:n kärsivällisyys edelleen tappiota tuottavan brändin kanssa alkoi olla lopussa.
Niinpä Opel myytiin Peugeotia ja Citroënia valmistavalle PSA-konsernille, joka oli tehnyt saksalaisten kanssa jo aiemmin läheistä yhteistyötä. Tulevat Opelit tehdään siis ranskalaisperäisille perusrakenteille, mutta merkin omaleimaisuuden on silti luvattu säilyvän. Tämä koskee myös muotoilua, joka halutaan säilyttää korostetun saksalaisena ja Opelille tyypillisenä. Merkki on esitellyt näyttäviä konsepteja jo viime vuosina, ja nyt se paljasti tulevaisuuden suunnastaan kertovan GT X Experimental -tutkielman.
Kuten auton nimikin jo kertoo, Opelin uusimmassa konseptissa on monia viittauksia parin vuoden takaiseen GT-urheiluautotutkielmaan. X-kirjain paljastaa kuitenkin, että tällä kertaa kyseessä on nykymuodin mukainen crossover. Tämä ei ole mikään ihme, koska peräti 40 prosenttia Opelin myymistä autoista pitäisi olla crossovereita tai katumaastureita vuoteen 2021 mennessä. Opel on myös sähköistymässä voimakkaasti, ja niinpä merkin jokaisesta mallista on tarkoitus tarjota sähköinen vaihtoehto vuoteen 2024 mennessä.

GT X Experimental antaa esimakua tästäkin, koska autoa vauhdittaa ilmeisesti 50 kWh:n litiumioniakuilla ja induktiivisella latausmahdollisuudella ryyditetty täyssähköinen voimalinja. Voima välitetään pelkästään etupyörille katumaasturimaisesta ulkonäöstä huolimatta. Konsepti on kuulemma tehty erityisen kevyen pohjalevyn varaan, ja siinä on myös osittain autonomisen ajamisen teknologiaa.
Vaikka auto luotaa Opelin muotoilun tulevaisuutta, siinä on lukuisia viittauksia merkin nykyisiin malleihin ja historiaan. Esimerkiksi kattolinja on hyvin lähellä Adam-pikkuauton vastaavaa, ja takavaloissa on selvää yhdennäköisyyttä nykyisen Astran ja Grandland X -crossoverin perään. Tarkemmin katsoessa muodoista alkaa löytyä myös historian havinaa. Esimerkiksi nokan keskellä kulkeva terävä taitos nähtiin Opelin 1970-luvun malleissa, ja konepellin kaartuvissa linjoissa on jopa yhdennäköisyyttä ensimmäisen sukupolven Mantaan.
Osittain läpinäkyvä maski saattaa toimia Opelin tulevien sähköautojen tunnusmerkkinä, ja keskipilariton rakenne takimmaisine kaappariovineen on esimerkki konseptiautolle tyypillisestä lennokkuudesta. Nelipaikkainen sisusta edustaa puolestaan futurismia digitaalisten näyttöjensä ja pelkistetyn tyylinsä myötä, mutta sisätiloissakin on viittauksia merkin kunniakkaaseen historiaan. Esimerkiksi ohutkehäinen kolmipuolainen ratti on todella lähellä 1970-luvun Opelien ohjauspyöriä, ja kojelaudan laatikkomainen design vie ajatukset 1980-luvulle.
Näyttää siis siltä, että Opelin uusi isäntä haluaa kunnioittaa myös merkin historiaa sähköisistä tulevaisuudensuunnitelmista huolimatta.
- Lähde Carscoops
Lue myös: Opel laittaa designinsa uusiksi – luvassa on rohkeaa ja puhdaslinjaista muotokieltä
Kommentoi Facebookissa