Osallistuja saa modernin taiteen museolta suojalasit ja vasaran – sitten ryhdytään töihin!

Arjen esineistä muodostuvaan muuttuvaan ympäristöön osallistutaan yksitellen.

Arjen esineistä muodostuvaan muuttuvaan ympäristöön osallistutaan yksitellen. (Kuva Kate McIntosh)

Kate McIntoshin elävä installaatio Worktable avautuu EMMAssa marraskuussa.

INSTALLAATIO Kate McIntoshin Worktable rakentuu marraskuussa kahdeksi viikoksi EMMA – Espoon modernin taiteen museoon yhteistyössä Baltic Circle -festivaalin kanssa. Teos on jatkuva, elävä installaatio ja Kate McIntoshin tunnetuimpia osallistavia teoksia.

Performatiivinen teos on kiertänyt ympäri maailmaa vuodesta 2011 lähtien ja toteutettu jo yli 30 esityspaikassa. Worktable tapahtuu huoneissa, joissa yleisö toiminnallaan osallistuu tapahtumien ketjuun. Installaatio etenee McIntoshin luoman käsikirjoituksen mukaan osallistujan tahtiin.

Arjen esineistä muodostuvaan muuttuvaan ympäristöön osallistutaan yksitellen. Paikan päällä osallistuja saa toimintaohjeet, työvälineet ja suojavarusteet – museo ojentaa sinulle vasaran, sinä saat päättää, miten asiat hajoavat.

Kate McIntosh (s. 1974) on tunnettu kokeellisen esittävän taiteen kentällä. Hän on Brysselissä asuva taiteilija, joka työskentelee monialaisesti installaation, performanssin ja teatterin parissa. Hän keskittyy töissään sekä esiintyjän että yleisön fyysisyyteen, materiaalien ja esineiden manipuloimiseen sekä suhteeseen yleisön kanssa ja yleisön välillä. McIntosh on loputtoman kiinnostunut leikistä yleisön kanssa, teatterikuvastosta ja vinksahtaneesta huumorista.

– Vaikka Worktable on toteutukseltaan uudenlainen taideteos EMMAssa, istuu se hienosti tämän vuoden surrealistissävytteisten näyttelyidemme teemaan: tässäkin tapauksessa museokäynti saa yllättäviä piirteitä ja näyttelyvieras pääsee kokemaan jotain arjesta poikkeavaa, pohtii intendentti Reetta Kalajo.

EMMA esittää näyttelyohjelmistossaan taiteen sisäisiä rajoja koettelevia teoksia. Areena-tila, johon McIntoshin elävä installaatio rakentuu, on tila kokeelliselle, poikkitaiteelliselle ja prosessimaiselle nykytaiteelle. Worktable on ensimmäinen EMMAssa esillä oleva performatiivinen ja osallistava installaatio, jonka kokemisen tapa erottuu museoiden tavanomaisesta ohjelmistosta ravistellen käsitystämme perinteisestä näyttelyformaatista.

Suomessa McIntoshin teoksia on nähty viimeksi vuonna 2012, kun hänen performanssi-installaationsa We Breathe oli esillä Galleria Bernerissä Turussa osana New Perfomance -festivaalia.

  • Kate McIntosh: Worktable 14.–25.11.2018 noudattaa omia aukioloaikojaan museon aukioloaikojen sijaan, lisätietoa aukioloajoista tästä. Sisäänpääsy EMMAn museolipulla.

Lue myös: EMMA valittiin Vuoden museoksi 2018 – ”Yksi maamme merkittävimmistä taidemuseoista”

Kommentoi Facebookissa