Paperiliiton kaksiviikkoinen lakko lähenee uhkaavasti – ”Täältä lähtee työpaikkoja ja niitä lähtee paljon”

Metsäyhtiö UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosin mukaan kyse on siitä, pysyvätkö suomalaiset paperikoneet Suomessa.

Metsäyhtiö UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosin mukaan kyse on siitä, pysyvätkö suomalaiset paperikoneet Suomessa. (Kuva AOP)

Paperiteollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa haetaan ratkaisua viimeiseen asti.

TYÖTAISTELU Paperiliitto pitää entistä todennäköisempänä, että paperiteollisuuden toimipaikkoja koskeva kaksiviikkoinen työnseisaus alkaa maanantaina 27. tammikuuta. Ratkaisun saaminen paperiteollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa näyttää liiton mukaan vaikealta.

Sopua ei Paperiliiton ja Metsäteollisuus ry:n välillä löytynyt, kun neuvotteluja käytiin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla perjantai-illasta aina yöhön kello 01.00 asti. Sovittelu jatkuu valtakunnansovittelijan luona vielä sunnuntaina iltapäivällä.

Eniten neuvotteluita vaikeuttavat Metsäteollisuus ry:n esitys toimintojen ulkoistamisen laajentamisesta ja Paperiliiton esitys kiky-sopimuksen mukaisen 24 tunnin lisätyöajan poistosta.

Metsäyhtiö UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kommentoi Yleisradiolle mahdollisesti alkavia lakkoja. Wahlroosin mukaan kyse on siitä, pysyvätkö suomalaiset paperikoneet Suomessa. Wahlroos esitti väitteen, että palkankorotusvaraa voisi olla vaikka kuinka paljon, jos samalla suljetaan kymmenen paperikonetta.

– Jos hyväksymme ay-liikkeen vaatimukset, täältä lähtee työpaikkoja ja niitä lähtee paljon, Wahlroos varoitti.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala pitää Wahlroosin puheita uhmakkaina ja kertoo, että työnantajan kanssa on kokoonnuttu 42 kertaa ja kiky-tunnit ovat olleet lähes ainoa puheenaihe.

– Pitää muistaa, että näiden kilpailukykytuntien aikaan Suomesta on sammutettu kaksi paperikonetta. UPM:n paperikone Raumalta on jo sammutettu, ja Stora Enson paperikone Oulusta on sammumassa tulevana syksynä, Vanhala puolestaan kommentoi Ylelle.

Maanantaina alkaa joka tapauksessa Teollisuusliiton mekaanisessa metsäteollisuudessa julistama lakko. Kaksi viikkoa kestävä lakko koskee yli 6 000 työntekijää pääosin sahoilla ja vaneritehtailla.

Lue myös: Kolme liittoa jätti mittavat lakkovaroitukset – paperiteollisuudessa tehtaat kiinni kahdeksi viikoksi

Kommentoi Facebookissa