Pariisissa iskettiin liikennevaloissa – hyökkääjä surmasi ampumalla poliisin

Pariisin keskustan iskussa ammuttiin poliiseja kohti, tapahtuma-alue eristettiin yleisöltä.

Pariisin keskustan iskussa ammuttiin poliiseja kohti, tapahtuma-alue eristettiin yleisöltä. (Kuva AOP)

Väkivaltaisen rikoshistorian omaavan tekijän suorittama isku tapahtui aivan Pariisin ydinkeskustassa Champs-Élyséellä.

TERRORI-ISKU Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan yksi ranskalaispoliisi on kuollut ja kaksi haavoittunut vakavasti Pariisissa, Champs-Élyséellä tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa kello 21 jälkeen torstai-iltana. Suosittu ostoskatu johtaa Riemukaarelle.

Silminnäkijän mukaan hyökkääjiä nousi Audi-merkkisestä autosta liikennevaloissa punaisten valojen vaihduttua ja avasi tulen automaattiaseella. Kohteena oli pysäköity poliisiauto, jolloin toinen autossa olleista poliiseista kuoli ja toinen haavoittui vakavasti.

Paikalla kuultiin noin kymmenen laukausta, ampuja kuoli poliisin luoteihin. Paikalle saapui kymmeniä poliisiautoja sekä helikopteri, poliisi on sulkenut kadun ja kehottanut ihmisiä välttämään aluetta.

Ranskan sisäministeriön tiedottajan mukaan poliisit olivat ampujan tarkoituksellinen kohde ja tapahtuman uskotaan olevan terrori-isku. Reutersin mukaan ampuja on entuudestaan tuttu poliisille ja toisesta henkilöstä, joka saapui Pariisiin junalla Belgiasta, annettiin pidätysmääräys. Henkilö antautui itse myöhemmin poliisille.

Ranskalaismedioiden mukaan iskun teki 39-vuotias Ranskan kansalainen Karim Cheurfi. Uutistoimisto AFP:n mukaan surmansa saanut ampuja oli vuonna 2005 tuomittu kolmesta murhan yrityksestä, kohteena olivat silloinkin poliisit. Vuonna 2001 mies oli ajanut varastetulla autolla toista autoa päin ja paennut jalan, ennen kuin toista autoa ajanut poliisi ja mukana ollut poliisiharjoittelija saivat hänet kiinni. Aseistautunut Cheurfi ampui molempia rintaan.

Kahta päivää myöhemmin mies vahingoitti vakavasti kolmatta poliisia, joka oli hakemassa pidätettyä ulos sellistä. Mies oli siepannut poliisin aseen. Ampuja oli AFP:n mukaan pidätetty myös tämän vuoden helmikuussa, sillä miehen epäiltiin viestiensä perusteella suunnittelevan poliisien tappamista. Hänet oli vapautettu riittävien todisteiden puuttuessa.

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa vastuussa iskusta. Isisin ilmoittamalla iskun tekijällä on kuitenkin eri nimi ja Isis väittää hänen kansallisuutensa olevan belgialainen.

Ranskassa valmistaudutaan sunnuntaina käytävien presidentinvaalien ensimmäiseen kierrokseen, jonka johdosta poliiseja on kaduilla poikkeuksellisen paljon. Äärioikeiston Marine Le Pen, oikeiston Francois Fillon ja riippumaton Emmanuel Macron ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä kampanjansa.

Poliisin tiedottajan mukaan maan terroriuhka on korkealla tasolla. Tällä viikolla Ranskan poliisi pidätti Etelä-Ranskassa Marseillessa kaksi miestä, joilla oli yhteyksiä Isisiin ja joiden epäiltiin suunnitelleen terrori-iskua. Ampumispäivänä Pariisissa Palais de Justicessa alkoi myös oikeudenkäynti niin sanottua Cannes-Torcyn solua vastaan.

Parikymmenen miehen epäillään kuuluneen jihadistiseen ryhmään, joka oli vastuussa vuonna 2012 tapahtuneesta juutalaista vihanneskauppaa vastaan suunnatusta kranaatti-iskusta Sarcellesissa. Osa miehistä pääsi pakenemaan Syyriaan, jossa he liittyivät Isisin joukkoihin.

  • EDIT 08.00 ja 11.00: Lisätty tietoa ampujan taustasta. Päivän Lehti seuraa tapahtumia.

Kommentoi Facebookissa