Pasta alla norma – pestolla kuorrutetut munakoisonpalat parantavat ruokaa kummasti

Jos munakoison paahtaa uunissa, sitä voi myös mainiosti hieman jalostaa. (Kuva Fotolia)

Monille tuttu ruoka perustuu tomaattikastikkeeseen ja munakoisoon.

RUOKA Tarvitaan hyvä tomaattikastike, munakoisoa, pähkinäistä pestoa ja hyvää pastaa. Se riittää. Tällä ohjeella tehdyt munakoisonpalat ovat myös mainioita pikkupaloja vaikka piknikille.

Pasta alla norma on monille tuttu ruoka. Se perustuu tomaattikastikkeeseen ja munakoisoon. Usein munakoiso paistetaan öljyssä. Se on kuitenkin kova imemään itseensä kaiken mahdollisen öljyn, joten voisihan tuon paahtaakin.

Jos munakoison paahtaa uunissa, sitä voi myös mainiosti hieman jalostaa. Jo aiemmin tällä palstalla kehuttu cashew-basilikapesto soveltuu mainiosti munakoison kuorrutteeksi – tai marinadiksi, jos niin halutaan.

Ennen kuin tähän pastankeittoon lähdetään, on syytä olla tomaattikastike valmiina. Sitten tehdään pesto, paahdetaan munakoisonpalat ja keitetään pasta.

Tomaattikastikkeeseen löytyy vanha vinkki tästä.

Tänä päivänä laittaisin tomaattikastikkeeseen (tähän tarkoitukseen) nämä ainekset:

1 kg kirsikkatomaatteja

0,5 kg tomaatteja

1 sitruunan mehu

1–2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

kardemummaa, inkivääriä, kanelia ja muskottipähkinää

timjamia, rosmariinia ja lopuksi tuoretta basilikaa

maldon-suolaa, ruokosokeria ja mustapippuria

sriracha-kastiketta

Näyttää mutkikkaalta, ehkä onkin sitä, mutta harjoittelemalla oppii tekemään mieleistään. Helpommallakin voi saada oikein oivallisen lopputuloksen.

Myös ”tuunaamalla” tomaattimurskaa (Mutti)!

Mutta nyt on tullut aika siirtyä itse asiaan.

Pestoon

1 ruukku basilikaa

1/2 sitruunan mehu

1 dl cashewpähkinöitä

1 dl rypsiöljyä

juustoraastetta, mielellään Grana Padanoa

mustapippuria

(hyppysellinen suolaa, hyppysellinen ruokosokeria)

Tee

Mittaa desilitra cashewpähkinöitä ja murskaa ne morttelissa. Paahda pähkinämurskaa pannulla ilman rasvaa niin, että se saa hieman väriä ja kaada kevyesti paahtunut murska vaikka pieneen kulhoon jäähtymään. Paahteinen pähkinämurska antaa peston maulle verrattoman vivahteen.

Pilko basilika varsineen kaikkineen astiaan tai monitoimikoneeseen. Itse käytän ihan vain helposti tiskattavaa ”tuubia” ja sauvasekoitinta, laiska kun olen.

Kaada rypsiöljy samaan astiaan. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu.

Kun pähkinärouhe on jäähtynyt tarpeeksi, lisää se joukkoon, ja aja (vaikka sauvasekoittimella) kaikki tasaiseksi massaksi.

Lisää juustoraastetta niin, että tahna (pesto) on sopivan paksuista. Mausta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa hieman suolaa.

Munakoisot matkalla uuniin. (Kuva Timo Ernamo)

Munakoison palat

Ota munakoiso ja kuori se. Kuori on toki kivan näköinen, mutta se on tällaisessa ruoassa pelkkä sitkeä jatke.

Poista kanta ja leikkaa vihannes noin 1×1 sentin kappaleiksi. Kokoluokka on viitteellinen.

Laita palat kulhoon ja annostele niille pestoa. Sekoittele ja kun kaikki palat ovat saaneet mukavan näköisen vihreän kuorrutuksen, nostele palat uuninpellille levitetyn leivinpaperin päälle ja laita 200-asteiseen uuniin (kiertoilmalla) tai 220-asteiseen uuniin (ei kiertoilmaa) paistumaan.

Paahdettuja munakoisoja. Hyviä ovat. (Kuva Timo Ernamo)

Kun munakoisojen pinta alkaa olla miellyttävästi ruskistunut ja nestettäkin irronnut hieman, ota pelti pois uunista jäähtymään. Jos haluat munakoisopaloistasi täydellisiä, nostele ne talouspaperialustalle ja laita vielä talouspaperia päälle sekä pieni paino. Turhat nesteet häviävät.

Paahtamiseen ei mene kymmentäkään minuuttia, jos uunisi toimii kunnolla.

Pasta alla norma Kotigokin tapaan. (Kuva Timo Ernamo)

Jatka hommaa

Keitä pasta sopivan kypsäksi, sekoita tomaattikastikkeen kanssa. Juustoraastetta voi lisätä lautasella. Sirottele lopuksi annoksen päälle munakoisoa ja nautiskele.

Juomaksi itsellä valikoituisi vaikkapa Basciano Chianti Rufina 2020 (14,99/plo). Verraton juoma aina, kun tomaattikastiketta käytetään.

Hyviä kokkauksia!

Lue myös: Pähkinäinen pastaherkku hurmaa herkuttelijan – maistuva resepti kahdelle

Kuka on Kotigokki?

Timo Ernamo on 65-vuotias isoisä, joka valmistaa ruokaa rakkaudella perheelle, suvulle ja ystäville. Lihaa, kalaa, kasviksia. Gluteenitonta, laktoositonta, vegaanista. Tarpeen mukaan. Ernamo on työskennellyt kirjankustantamoissa vuodesta 1987 ja aloitti ruokakirjoittelun jo ennen sitä. Hänen nenänsä on helppo löytää viinilasin reunalta.

Kommentoi Facebookissa