Perheen isä ja lapsi esittivät sokeaa – Kela maksoi perusteettomia tukia yli 100 000 euroa

Kela oli tehnyt etuuspäätökset lääkärinlausuntoihin perustuen.

Kela oli tehnyt etuuspäätökset lääkärinlausuntoihin perustuen. (Kuva Kela)

Näkövammaiseksi tekeytyminen johti ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

PETOS Helsingin käräjäoikeus on tuominnut pariskunnan törkeästä petoksesta ehdottomaan vankeuteen. Tuomitut erehdyttivät Kelaa maksamaan useita erilaisia tukia perheen lapsen ja isän tekaistun näkövammaisuuden perustella.

Molemmat vastaajat tuomittiin 2 vuoden 1 kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Lisäksi pariskunta velvoitettiin korvaamaan perusteettomasti maksetuista etuuksista Kelalle yhteensä 102 931 euroa viivästyskorkoineen.

Kela on tehnyt etuuspäätökset lääkärinlausuntoihin perustuen. Useissa lääkärinlausunnoissa todettiin sekä isän että perheen lapsen näkövamma. Rikokset tapahtuivat vuosina 2014–2019. Perheen lasta ei epäillä rikoksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kela seuraa etuuksien väärinkäytöksiä muun muassa satunnaisotannoilla, tietojärjestelmistä tehdyillä kontrolleilla ja liikamaksuja seuraamalla. Kela selvittää keinoja väärinkäytösten seurannan tehostamiseksi.

Vuonna 2018 Kela maksoi yli 14,3 miljardin euron edestä erilaisia etuuksia ja väärinkäytösepäilyjä oli 9,6 miljoonan euron edestä. Tapauksia oli yhteensä noin 2 300.

Lue myös: Petoksesta epäillylle miehelle ehdittiin korvata 100 000 euroa työtapaturmasta – kokonaissumma yli miljoona euroa

Kommentoi Facebookissa