JÄÄKIEKKO Nuorten Leijonien MM-kisajoukkueen puhutuin persoona on kiekkolegenda Raimo Helminen. Hän valmensi Suomen joukkueen välieriin, vaikka kriittisissä kommenteissa joukkueen mahdollisuudet lytättiin täysin.
Negaatio johtui epäilyistä Helmisen ja hänen apureidensa Erik Hämäläisen ja Tuomo Ruudun valmennustaidoista. ”Johtavien analyytikkojen” mukaan kolmikon pelikäsitys ei ollut riittävällä tasolla.
Helmisellä ei ollut onnistumisista päävalmentajana näyttöä. Neljäs sija 2012 nuorten MM-kisoissakin oli pettymys, koska Suomen katsottiin siinä turnauksessa pelillisesti epäonnistuneen. Helmistä pidettiin suurimpana syypäänä siihen, ettei Suomi voittanut mitalia, vaikka välierässä Ruotsia vastaan Suomi hävisi rangaistuslaukauksilla tulevien NHL-tähtien Mikael Granlundin ja Joonas Donskoin epäonnistuttua yrityksissään.
Helminen on toiminut Nuorten Leijonien päävalmentajana MM-kisoissa kahdesti ja molemmilla kerroilla Suomi on yltänyt välieriin. Tämän vuodenvaihteen kisoissa Suomi pelasi alkulohkossa Ruotsia ja Sveitsiä vastaan heikosti, mutta Yhdysvallat-ottelussa tuli hieno onnistuminen puolivälieräpelin päätyttyä Nuorten Leijonien 1-0 -voittoon.
Suomen voitto ratkesi ennen kaikkea siihen, ettei alkusarjapeleistä tuttua puolustuspään hermoilua esiintynyt. Pelaajat luottivat tekemiseensä. Kovassa haasteessa kovaa joukkuetta vastaan Nuoret Leijonat pelasi valtavalla itseluottamuksella pelisuunnitelman ruokittua joukkueen vahvuuksia.
Turnausformaatti on armoton. Suomen tasoinen joukkue pääsee alkusarjasta helposti jatkoon, kun viiden joukkueen lohkossa pitää yltää neljän parhaan joukkoon. Sen jälkeen teemana onkin tulos tai ulos.
Marginaalit ovat pienet. Viime vuonna puolivälieräottelussa Kanadaa vastaan Suomi olisi lähtenyt kotiin, jos kanadalaispelaajan maila ei olisi jatkoajalla katkennut laukaisupaikassa tyhjään maaliin. Tämä toi Suomelle vastahyökkäyksen, josta Toni Utunen viimeisteli voittomaalin.
Kaksi vuotta sitten Tshekki voitti Suomen puolivälieräottelussa rangaistuslaukauksilla. Suomi ei toki pelannut parhaalla tasollaan, mutta rankkarikisahan on aina lottoa.
Nuoria Leijonia kaksissa edellisissä kisoissa valmentanutta Jussi Ahokasta hehkutettiin MM-kullan jälkeen maasta taivaisiin. Jos kanadalaispelaajan maila ei olisi katkennut, muistettaisiin Ahokas kahdesta epäonnistuneesta nuorten MM-turnauksesta.
Tai ehkä Nuoret Leijonat olisi voittanut kultaa jo vuotta aiemmin, jos olisi rankkarikisassa päihittänyt tshekit. Ahokas olisikin kahden perättäisen MM-kullan arvoinen supernero.
Siitä ei ole kiistäminen, etteikö valmentajavalinnoissa Jääkiekkoliitto olisi tehnyt 2010-luvulla nuorten MM-turnauksiin useita virhevalintoja. Harri Rindell epäonnistui 2013 ja Hannu Jortikka 2015. Jukka Rautakorpi sai 2017 potkut kesken turnauksen. Kaikki kolme olivat vääriä henkilöitä tehtävään, jossa kyseessä oli jääkiekon tulevaisuus.
USA-voiton myötä Helminen on jo onnistunut tehtävässään. Nykyään Suomen juniorimylly tuottaa niin paljon kovan luokan pelaajia, että välierien ulkopuolelle jääminen nuorten MM-kisoissa olisi jo kertomus epäonnistumisesta.
Helmisen kyvykkyydestä päävalmentajana voi väitellä kuka haluaa. Fakta on, että tulostason perusteella hän on toteuttanut Nuorissa Leijonissa nyt kahdesti minimitavoitteen, joka MM-kisajoukkueen pelaajamateriaalilla pitäisi saavuttaa. Ostravassa pelattavissa MM-kisojen välierissä ja mitalipeleissä on tarjolla vielä bonusta.
Ostravan kahden pelin jälkeen Helminen rupeaa valmistautumaan seuraavaan haasteeseen TPS:n päävalmentajana. Se haaste lieneekin kovempi, kun pelaajamateriaali ei välttämättä tule olemaan sarjan parasta luokkaa.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Nuoret Leijonat välieriin – Raimo Helminen voi antaa ähäkuttia kriitikoilleen
Kommentoi Facebookissa