Perinteisiäkin jääkiekkokirjoja julkaistaan – mielenkiintoinen teos NHL:n suomalaispelaajista

Tampa Bay Lightning voitti 2020 seurahistoriansa toisen Stanley Cupinsa

Tampa Bay Lightning voitti 2020 seurahistoriansa toisen Stanley Cupinsa. (Kuva AOP)

NHL ja Suomalaistähdet edustaa syksyn jääkiekkokirjojen perinteisempää osastoa.

JÄÄKIEKKO Syksy on isänpäivän ja joulun takia jääkiekkokirjojen kuumaa aikaa. Suomen suosituimmasta urheilulajista julkaistaan vuosittain useita kirjoja.

Suomalaisen jääkiekkoilun historia on ladottu kirjojen kansiin vähintään yhtä perusteellisesti kuin talvisota tai Urho Kekkosen aika. Ari Mennanderin Kalevi Nummisesta kirjoittama tänä syksynä julkaistu kirja on peräti 600-sivuinen, mikä menee jo ähkyn puolelle. Nummisen elämäntyötä ollenkaan aliarvostamatta olisi hänen tarinansa palvellut lukijaa paremmin 300-sivuisena opuksena.

Perinteisesti syksyisin julkaistaan myös ”päihdejääkiekkokirjoja”. Henkilökohtaisen ongelman parissa painineista ex-kiekkoilijoista Hannes Hyvönen pääsi tänä syksynä Marko Jantusen ja Jere Karalahden seuraan.

Vaikka päihteillä kerätään klikkiotsikoita, eivät perinteisemmät itse urheiluun keskittyvät kiekkokirjat ole kuolemassa sukupuuttoon. Tämän syksyn uutuus perinteisten jääkiekkoteosten osastolla on Hannu Kauhalan sekä Marko Leppäsen kirjoittama NHL ja suomalaistähdet (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura).

Kirjassa käydään läpi NHL:n historiaa sekä NHL:n suomalaispelaajien tarinoita. Myös suomalaispelaajat itse pääsevät ääneen.

230-sivuisena kirja ei ole ylipitkä. Varsinkin NHL-historiaan vähemmän perehtyneille opus on mielenkiintoista luettavaa.

Juttuvinkki: Pentti Matikaisen saavutukset jäivät MM95-hypetyksen varjoon

Toki miinuksiakin kirjasta löytyy. Muutamia mielenkiintoisia takavuosien suomalaisnimiä kirjasta on jäänyt pois.

Myös epäonnistuneista suomalaisista NHL-tarinoista olisi lukenut mielellään enemmän. Monen suomalaispelaajan Pohjois-Amerikan valloitus on epäonnistunut, vaikka taidot olisivat varmasti edellyttäneet pidempään NHL-uraan. Menestykseen tarvitaan onneakin, eivätkä kaikki eivät olleet oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

NHL:n toiminnan kritisointikin olisi ollut kirjassa paikallaan. Dominoihan NHL tällä hetkellä päätöksillään koko maailman jääkiekkoa, kun esimerkiksi jalkapallossa ylintä valtaa käyttää lajin kattojärjestö FIFA, jonka johto koostuu kuitenkin jalkapalloihmisistä.

NHL:ssä päätöksiä tekevät seuraomistajat, joista moni ei osaa edes luistella. Seuraomistajat ovat mukana NHL:ssä ensisijaisesti liiketoimiensa eikä jääkiekon kehittymisen takia. Itse jääkiekolle liikemiesten päätökset saattavat olla myös vahingoksi.

Joka tapauksessa NHL ja Suomalaistähdet -kirjaa voi suositella henkilölle, jota jääkiekko kiinnostaa enemmän ja kohutarinat elämän lieveilmiöistä vähemmän.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Pelastaako Timo Soini jääkiekon Mestiksen?

Kommentoi Facebookissa