JÄÄKIEKKO Suomalaisesta jääkiekkoilusta kuultiin keskiviikkona melkoinen uutispommi, kun Suomen miesten toiseksi korkein sarjataso Mestis, entinen ykkösdivisioona, tiedotti nimittäneensä hallitukseensa konkaripoliitikko Timo Soinin. Entinen Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja, euroedustaja ja ulkoministeri yrittää nyt uutta uraa urheiluvaikuttajana.
Soini on tullut mediassa tutuksi lähinnä ravimiehenä ja brittiläisen jalkapallojoukkueen Millwallin kannattajana. Jääkiekkoilun parissa hän ei ole profiloitunut julkisuudessa, mutta tuntee Mestis-sarjan hyvin.
– Olen Mestis-pelejä vuosien mittaan käynyt katsomassa. Meillä on monta Mestis-kaupunkia tällä hetkellä rakennemuutostilassa. Se täytyy ymmärtää näillä paikkakunnilla, että kuinka iso asia se on, että tällaisia seuroja on olemassa, Soini ilmoittaa Mestiksen tiedotteessa.
Politiikassa Soini korosti olevansa pienten puolella. Mestiksessä hän jatkaa samassa roolissa. Onhan sarja ajautunut suomalaisten jääkiekkopoliittisten päätösten takia vaikeuksiin ja koronapandemian myötä sarjan tilanne vain tukaloituu.
SM-liiga suljettiin 2000, kun Kärpät viimein nousi pääsarjatasolle. KalPa nostettiin SM-liigaan Mestiksestä 2005. Vuosina 2014-2016 Mestis menetti kolme seuraa, Sportin, KooKoon ja Jukurit, kun SM-liiga pyllisti urheilulle ja päätti kabinettipäätöksillään nostaa uudet seurat pääsarjatasolle ilman urheilullista karsintaa.
Sarja on päätetty pitää suljettuna, vaikka fanit ovat useasti vaatineet liigakarsintojen palauttamista. SM-liigan runkosarjassa heikommin menestyneet joukkueet ovat loppukauden aikana keskittyneet pelaajakauppoihin, kun joulun tienoilla alkaa tulla selväksi, ettei pudotuspeleihin ole mahdollisuuksia.
Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta
Samaan aikaan Mestis näivettyy. Kun liigakarsintoja ei ole, näivettyy myös suomalaisen jääkiekkoilun pelaajakehitys massojen osalta. Urheilullisesti parempitasoinen Mestis palvelisi nuorten pelaajien kehittymistä paremmin.
Soini ei ota tiedotteessa tätä asiaa esille. Mutta hän näkee Mestiksen aseman tärkeänä, varsinkin puhuttaessa siitä minkälainen ponnahduslauta se on ollut monelle pelaajalle sekä toimihenkilölle.
– On tärkeää, että meillä on Mestiksen kaltainen sarja, josta voi siirtyä eteenpäin esimerkiksi Liigaan tai ulkomaille. Jos meillä ei olisi tällaista valtakunnallista sarjaa niin se köyhdyttäisi ja kutistaisi meidän huipunkin väistämättä ajan kanssa suppeammaksi.
Soini katsoo, että hänestä voisi olla apua Mestikselle.
– Itseni tuntien minulla voi olla jotain sellaista elämänkokemusta sekä näkemystä ja kirjallista sekä suullista kykyä, jolla voidaan hyville asioille saada lisää kantavuutta. En ole mikään taikuri, mutta tunnen valtiollisen ja kunnallisen päätöksenteon hyvin kokemusperäisesti. Tällä puolella uskon, että minusta on apua Mestis-seuroille.
– Mestiksen hallitukseen tulen tekemään Mestiksen hyväksi töitä. Meillä kaikilla on omia historioita ja mielipiteitä, mutta ne eivät kuulu tähän. Tähän kuuluu se, että tämä laji ja sarja menevät eteenpäin, Soini jatkaa.
Soinin nimitys Mestiksen hallitukseen on mielenkiintoinen jääkiekkopoliittinen veto. Se lienee myös Mestiksen mielenilmaus tai jopa suoranainen hätähuuto suomalaisen jääkiekkopoliittisen toiminnan tilasta.
SM-liigalla ei toistaiseksi ole suunnitelmia sarjansa avaamisesta, vaikka suomalaista jääkiekkoa Liigan pienentäminen ja avaaminen voisivat palvella paremmin. Kielteinen asenne sarjan avaamiseen johtuu seurojen oman edun tavoittelun asettamisesta etusijalle suomalaisen jääkiekkoilun kehittämisen sijaan.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Korona moukaroi jääkiekkoa olan takaa – seurojen konkurssiaaltoa pelätään
Kommentoi Facebookissa