Petosrikos selvisi tekniikan avulla – kuva sormenpäästä paljasti epäillyn henkilöllisyyden

Perinteisistä sormenjäljistä on hyötyä myös digitekniikan aikakaudella. (Kuvituskuva Fotolia)

Asianomistaja nappasi kuvan epäillyn puhelimesta, kun tämä näytti tekaistua maksusuoritusta.

DIGITEKNIIKKA Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti huhtikuun alussa, kuinka poliisilaitokselle oli tämän vuoden alkupuolella kirjattu vajaa parikymmentä petosrikosta, joissa tuotteet on saatu haltuun esittämällä kuva tekaistusta tilisiirrosta.

Tapauksista viisi oli koskenut autokauppoja. Kyseiset tapaukset olivat olleet yksityishenkilöiden välisiä kauppoja.

– Tästä asiasta ei varmasti voi liikaa tiedottaa ja varoittaa ja silti näitä edelleen tapahtuu. Tässäkin toukokuussa Vantaalla tapahtuneen kaupanteon yhteydessä näytettiin puhelimesta myyjälle tehty tilisiirto, joka kuitenkin osoittautui väärennökseksi, kertoo rikoskomisario Aleksi Topinoja.

Asianomistaja oli kuitenkin valveutunut ja nappasi kuvan epäillyn puhelimesta, kun tämä näytti maksusuoritusta. Kuva oli erittäin tarkka ja hyvälaatuinen ja kaiken lisäksi siinä näkyi epäillyn sormenpää. Kuva sormenpäästä lähetettiin lausunnolle ja siitä saatiin osuma.

– Tapaus olisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä jäänyt pimeäksi ja selvittämättä ilman tuota kuvaa. Tässä tapauksessa epäillyn niskaan kaatui näyttöä myös muualta. Hän oli jäänyt Helsingissä kiinni ja hänen puhelimeensa oli tehty laite-etsintää. Tätä voimme jo kutsua puhtaaksi sattumaksi, mutta näinkin joskus käy, Topinoja jatkaa.

Kyseessä oli tavanomaisesta poikkeava tapa selvittää petosrikos sormenjälki-digikuvan avulla. Topinoja kuitenkin toteaa, että poliisin käytössä olevalla tekniikalla pystytään hyvin vastaamaan muuttuviin rikostyyppeihin.

Lue myös: Pankkitilejä tyhjennettiin jopa karaokebaarissa – tuomitut kahmivat toisten tileiltä 136 000 euroa

Kommentoi Facebookissa