Pienet luomukinkut tämän joulun suosikki – verkkokauppa yhä suositumpi ostokanava

Kaikki suurimpien kaupparyhmien keskusliikkeiden valikoimissa olevat luomukinkut ovat tänäkin vuonna kotimaisia. (Kuvituskuva Fotolia)

Sianlihan kokonaiskulutuksen lasku ei näy luomukinkkujen kysynnässä.

JOULUKINKKU Luomukinkkujen kysynnässä ei näy laskua, ja etenkin pienemmät luomukinkut ovat kasvattaneet suosiotaan. Yhä useammin luomukinkku hankitaan verkkokaupan kautta. Etenkin luomua säännöllisesti ostaville kuluttajille eläinten hyvinvointi on tärkeä luomun ostoperuste.

Pro Luomun arvion mukaan vuoden 2021 joulusesonkiin saadaan noin 90 000 kiloa kotimaista luomukinkkua. Viime vuotta pienemmän määrän taustalla on luomusianlihatuotteiden valikoiman laajeneminen raaka-aineen saatavuuden pysyessä ennallaan.

– Olemme tänä vuonna tehneet luomusianlihasta monipuolisempaa valikoimaa markkinoille. Luomukinkkujen myymäläsaatavuus on edelleen hyvä, mutta enemmänkin menisi, kertoo Lihatukku Harri Tammisen kaupallinen johtaja Tero Oinonen.

Luonnonvarakeskuksen tilaston mukaan sianlihan kokonaiskulutus on laskenut. Tämä ei kuitenkaan näy luomukinkkujen kysynnässä. Keskolle, S-ryhmälle ja Lidlille tehdyn kyselyn mukaan päivittäistavarakaupoissa myydään yhä enemmän pienempiä kinkkuja, ja kuluttajat ovat valmiita maksamaan enemmän vastuullisesta valinnasta. Kaikki suurimpien kaupparyhmien keskusliikkeiden valikoimissa olevat luomukinkut ovat tänäkin vuonna kotimaisia.

Yhä useammin luomukinkku ostetaan verkkokaupasta. Luomun kuluttajabarometrin mukaan 17 prosenttia suomalaisista kertoo ostaneensa luomua päivittäistavarakauppojen verkkokaupoista. Luomun ostamisesta verkosta ovat innostuneet etenkin nuoremmat kuluttajat ja perheet, joissa on pieniä lapsia.

Tapola Oy:n toimitusjohtajan Kristian Tapolan mukaan viime vuonna lanseerattu luomukinkkujen verkkokauppa oli positiivinen yllätys.

– Viime vuoden suuren suosion perusteella varasimme omaan verkkokauppaamme tänä vuonna kaksinkertaisen määrän luomukinkkuja, sanoo Kristian Tapola.

Valtaosa suomalaisista kuluttajista toivoo, että eläinten hyvinvointi huomioitaisiin paremmin eläintuotannossa. Kuluttajien toiveeseen on koetettu vastata esimerkiksi niin sanotulla vapaaporsituksella, joka on yleistynyt tavanomaisissa sikaloissa viime vuosina.

– Tämä termi voi tavanomaisessa tuotannossa johtaa kuluttajaa hieman harhaan, sillä emakon voi pitää häkissä kaksi päivää ennen odotettua porsimista ja kolme päivää sen jälkeen. Puhuisin ennemmin vapaasta imetyksestä tai lyhytaikaisesta häkityksestä, sanoo Tiina Kauppinen Eläinten hyvinvointikeskuksesta.

Luomusikaloissa emakoita ei pidetä häkeissä ollenkaan, vaan ne saavat sekä porsia että imettää jälkeläisiään vapaina. Luomun kuluttajabarometrin mukaan yli 70 prosenttia kaikista suomalaisista ja lähes 90 prosenttia vähintään viikoittain luomua ostavista pitää tärkeänä sitä, että elintarvikkeen tuotannossa on tehty enemmän kuin lainsäädäntö vaatii eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Lue myös: Luomun myynti on yli tuplaantunut vuosikymmenessä – hedelmät, maito ja vihannekset suosikkeina

Kommentoi Facebookissa