Pienkoneen kuomu aukesi koelennolla – lentäjille palovammoja prototyypin pakkolaskussa

ATOL 650 LSA -amfibiokone pystyy toimimaan maalta, vedestä ja lumesta.

ATOL 650 LSA -amfibiokone pystyy toimimaan maalta, vedestä ja lumesta. (Kuva Atol Avion)

Kotimainen amfibiokone joutui tekemään pakkolaskun lähellä Rovaniemen lentoasemaa.

PAKKOLASKU Rovaniemeläisen pienkonevalmistaja Atol Avionin koelennolla ollut pienkone joutui tekemään pakkolaskun tänään aamulla metsään, muutaman kilometrin päähän Rovaniemen lentoasemalta.

Yhtiön yhden perustajista, pääsuunnittelija Markku Koivurovan mukaan onnettomuus syntyi, kun lentokoneen kuomu aukesi eikä lentäjä onnistunut vetämään sitä enää kiinni. Kokeneet lentäjät selvisivät pakkolaskusta, mutta maahantulon jälkeen kone syttyi palamaan, mahdollisesti koneen vasemman siiven osuessa pakkolaskussa maahan.

– Todennäköisesti säiliöstä purskahti polttoaineet päälle. Lentäjät saivat toisen ja kolmannen asteen palovammoja, toinen käsiin ja toinen päänahkaan ja nilkkoihin, Markku Koivurova kertoi Rovaniemen lentoasemalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kyseessä oli Atol Avionin pienkoneen ATOL 650 LSA prototyyppi. Pelastuslaitoksen saapuessa onnettomuuspaikalle pienkone oli jo tuhoutunut lähes kokonaan. Lentäjät toimitettiin saamaan hoitoa.

Yhtiö on juuri päättänyt osakeantinsa ja on kokoamassa kuutta amfibiomallista pienkonetta, joista on myyty viisi. Koneista kaksi on myyty Suomeen ja muut Australiaan, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Maalta, vedestä ja lumesta toimimaan pystyvän modernista puukomposiitista valmistetun koneen hinta on kehitysvaiheessa ollut 169 000 euroa.

Lentokonevalmistaja uumoilee valmistusaikataulujen viivästyvän, mutta suunnitelmana on saada ensimmäinen kone syksyn aikana kuitenkin valmiiksi.

Lue myös: Lentokoneen oviturman syy selvisi tutkinnassa – ylipaine iski oven auki surmaten kapteenin

Kommentoi Facebookissa