Pietari etsii terroristia, epäillystä kuva – metroiskun jäljiltä löytyi räjähtämätön sirpalepommi

Pietarin metroiskun jälkeen venäläinen uutissivusto Fontanka julkaisi kuvan miehestä, jonka epäillään liittyvän iskuun.

Pietarin metroiskun jälkeen venäläinen uutissivusto Fontanka julkaisi valvontakamerakuvan miehestä, jonka epäillään liittyvän iskuun. (Kuva AOP)

Presidentti Vladimir Putin tapasi kaupungissa samaan aikaan Valko-Venäjän presidentin.

TERRORISMI Pietarissa on tänään tapahtunut räjähdys metrossa, joka oli matkalla Sennaja Ploshtshadin ja Tehnologitsheski Institutin metroasemien välillä. Kuljettaja ajoi metron asemalle, eikä pysähtynyt tunneliin. Venäläisten uutistoimistojen mukaan metrovaunuun olisi jätetty omatekoinen pommi, joten kyseessä ei ole itsemurhaisku, jossa tekijä olisi räjäyttänyt myös itsensä.

Aluksi uutisoitiin virheellisesti kahdesta räjähdyksestä. Sen sijaan viranomaiset ovat vahvistaneet löytäneensä toisen räjähteen Vosstanija-aukion asemalta. Kyseinen pommi oli myös omatekoinen ja se oli ilmeisesti vaahtosammuttimeksi naamioitu sirpalepommi.

Aikaisemmin Venäjällä on tehty terrori-iskuja pääasiassa Etelä-Venäjällä ja seitsemän vuotta sitten Moskovan metrossa. Tämän päivän iskupaikka saattaa johtua siitä, että presidentti Vladimir Putin tapasi tänään Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon Pietarissa.

Venäläisiltä viranomaisilta saatujen tietojen mukaan kuolleita on yhdeksän tai kymmenen. Loukkaantuneita on kymmeniä joista osa vakavasti, joten kuolonuhrien määrä saattaa vielä nousta.

Vladimir Putinin solisluu katkesi arkkipiispa John Vikströmin taklauksessa vuonna 1994.
Vladimir Putin keskusteli välittömästi iskusta turvallisuusviranomaisten kanssa, mutta tapasi silti Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenkon. (Kuva AOP)

Venäläinen uutissivusto Fontanka julkaisi tänään valvontakamerakuvan miehestä, jonka epäillään olleen osallisena Pietarin metrossa tapahtuneeseen räjähdykseen.

Kuva ihmisestä, jota etsitään liittyen räjähdyksen rikostutkintaan”, lukee uutissivuston Twitter-viestissä. Sivusto itsessään kaatui kuvan julkaisemisen jälkeen. Fontankan mukaan mies oli ollut Petrogradskajan metroasemalla 20 minuuttia ennen iskua. Myös räjähtämättömän pommin jättänyttä henkilöä etsitään.

Tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista arvioi todennäköisesti poliisin valtuuksien lisääntyvän ja kansalaisvapauksien vähentyvän iskun johdosta.

–  Ihmisten mahdollisuudet vapaaseen liikkumiseen ja mielenilmaisuun tuskin ainakaan paranevat tästä, Markku Kangaspuro arvioi STT:lle.

Pietarissa asuu vakituisesti noin tuhat suomalaista, lisäksi kaupungissa on suomalaisia turisteja. Ulkoministeriön mukaan kenenkään ei toistaiseksi tiedetä loukkaantuneen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt surunvalittelut Venäjän presidentille Vladimir Putinille Pietarin metrossa tehdyn terrori-iskun johdosta.

Viestissään presidentti Niinistö esittää syvän osanoton omasta sekä Suomen kansan puolesta uhrien omaisille ja läheisille. Suomi tuomitsee järkyttävän terroriteon jyrkästi. Niinistö ja Putin tapasivat vain muutama päivä sitten Arkangelissa arktisen alueen foorumissa.

Kommentoi Facebookissa