Poliisi ei aloita esitutkintaa kansanedustajan Twitter-julkaisusta – asiassa ei ole syytä epäillä rikosta

Kansanedustajien puheista ja sosiaalisen median päivityksistä on viime aikoina tehty useita tutkintapyyntöjä.

Kansanedustajien puheista ja sosiaalisen median päivityksistä on viime aikoina tehty useita tutkintapyyntöjä. (Kuva Hanne Salonen/ Eduskunta)

Kansanedustaja Ano Turtiaisen julkaisulla on halvennettu George Floydia, mutta kunnianloukkauksen tunnusmerkistö ei täyty.

TWITTER Useat sivulliset henkilöt ovat tehneet poliisille rikosilmoituksen kansanedustajan 3.6.2020 tekemästä Twitter-julkaisusta. Kyseisen päivityksen oli tehnyt perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen, joka tapauksen seurauksena erotettiin puolueen eduskuntaryhmästä. Viestin sisältö oli seuraava:

”Oletteko huomanneet, mitä lähempänä hyvinvoinnin alueilla ollaan ”tasa-arvoa”, sitä enemmän on rähinöitä.”

Tekstin perässä oli hymiö, jolla kuvaillaan miettimistä tai pohdiskelua. Twiitissä oli julkaistu Yhdysvalloissa poliisin voimankäyttötilanteessa menehtyneen George Floydin kuva, jossa Floydin kasvot oli kuvanmuokkausohjelmalla muutettu vaaleanpunaiseksi. Kuvatekstinä luki ”PINK FLOYD”. Twiitti poistettiin pian sen julkaisun jälkeen.

Poliisi aloitti asiasta rikosilmoitusten johdosta esitutkintalain mukaisen esiselvityksen sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja onko esitutkinta aloitettava. Esiselvityksessä poliisi arvioi asiaa rikosnimikkeiden kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkaus tunnusmerkistöjen kannalta.

Esiselvityksen lopputulos on, että asiassa ei ole syytä epäillä kumpaakaan rikosta. Poliisin arvion mukaan julkaisusta ei välity sellaista riittävän yksiselitteistä, juuri tummaihoisiin kansanryhmänä kohdistettua panettelua tai solvausta, että asiassa olisi kyse kiihottamisrikoksesta.

Juttuvinkki: Poliisi ei tutki Husun rikosilmoitusta Jussi Halla-ahon twiitistä – ”Julkinen debatti, jonka itse käynnistänyt”

Poliisin arvion mukaan julkaisu on henkilöitynyt menehtyneeseen George Floydiin, ja julkaisulla on sinällään halvennettu Floydia. Kunnianloukkauksen tunnusmerkistön mukaan kuolleen henkilön halventaminen ei kuitenkaan ole rangaistavaa, vaan rangaistavaa on ainoastaan valheellisten tietojen ja vihjauksen esittäminen siten, että niistä aiheutuu kärsimystä niille, joille vainaja oli erityisen läheinen.

Poliisin arvion mukaan kunnianloukkauksen tunnusmerkistö ei siten täyty, sillä julkaisusta ei ilmene mitään sellaista valheellista tosiasiaväitettä, jonka todenperäisyys olisi jälkikäteen tarkistettavissa. Koska menehtyneen henkilön muuta halventamista ei ole sisällytetty kunnianloukkauksen tunnusmerkistöön, se on sallittua sananvapauden käyttämistä.

Tällaisen julkaisun esittäminen jää siten poliisin mukaan sananvapauskriminalisointien ulkopuolelle, ja viestin mahdollisen epäasiallisuuden arviointi jää julkisen keskustelun ja arvioinnin piiriin. Ratkaisu on tehty Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön esikäsittelyssä. Esitutkintapäätös perusteluineen on kokonaisuudessaan yleisöjulkinen asiakirja.

Lue myös: SDP:n kaupunginvaltuutettu kutsui kaikkia perussuomalaisia rasisteiksi – ”Poliisi ei epäile asiassa rikosta”

Kommentoi Facebookissa