Poliisi epäilee turvallisuuspäällikköä perusteettomista suojelupalveluista – ”Kyse on noin kolmesta miljoonasta eurosta”

Turvallisuusalan toimijaa edustavan henkilön epäillään erehdyttäneen sosiaalitoimea saaden aikaan tarpeettomat turvapalvelut. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi tutkii väitettyyn kunniaväkivallan uhkaan liittyvää laajaa petos- ja virkarikoskokonaisuutta.

PETOS Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavana petosrikoskokonaisuus, johon liittyvää henkilöä epäillään perusteettomien yksityisten turvapalveluiden tuottamisesta sosiaalitoimelle.

– Tutkittavassa rikoskokonaisuudessa yksityisen turvallisuusalan toimijaa edustavan henkilön epäillään erehdyttäneen sosiaalitoimea saaden aikaan tarpeettomat turvapalvelut vuosien 2021–2022 aikana. Asiassa epäillään aiheutetun huomattavaa taloudellista vahinkoa.

Turvapalveluiden hankinnasta päättänyttä sosiaalitoimen edustajaa epäillään virkarikoksesta asian kokonaisuudessa. Poliisi epäilee hänen ylittäneen valtuutensa päättäessään huomattavista hankinnoista ilman tosiasiallista oikeutta niihin. Myös hankintaketjun muuta päätöksentekoa, valvontaa ja vastuuta selvitetään esitutkinnan aikana.

– Epäillyn kokonaisvahingon osalta kyse on noin kolmesta miljoonasta eurosta, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Springare.

MTV Uutisten tietojen mukaan kyseessä on turvayhtiö Securitaksen turvallisuuspäällikkö, joka oli järjestämässä henkilölle suojelua väitetyssä kunniaväkivaltatapauksessa. Poliisitutkinnassa olisi kuitenkin tullut ilmi, että uhka on aiheeton. Eläkkeelle siirtynyt mies kiistää syytökset.

Tapahtumat sijoittuvat noin vuoden pituiselle ajanjaksolle vuosille 2021–2022 ja niihin liittyy useita kymmeniä henkilöitä, joita esitutkinnassa on pitänyt ja pitää vielä kuulla. Tämä tekee siitä rikostutkinnan näkökulmasta erittäin laajan kokonaisuuden. Varsinaisia epäiltyjä kokonaisuudessa on vähän.

Tutkittavana olevan rikoskokonaisuuden tekotapa ja asiasisältö ovat luonteeltaan sellaista, että se tekee siitä yhteiskunnallisesti merkittävän ja selvittämisintressi poliisissa on suuri.

– Esitutkinta sisältää mittavia päätöksentekoon ja asiakirjamateriaaliin tehtäviä tutkintatoimenpiteitä. Esitutkinta osassa merkittävissä kokonaisuuteen liittyvissä tapahtumissa on kesken ja vasta alkuvaiheessa. Tämän lisäksi osaan esitutkintamateriaalista on noudattava erityisiä salassapitoperusteita, Springare jatkaa.

Poliisi tiedottaa tästä asiasta nyt siihen kohdistuneen tiedustelun ja asian yhteiskunnallisen merkittävyyden johdosta.

Lue myös: Poliisilta lisätietoa kuolemantapauksesta kauppakeskuksessa – ”Nainen ei ole menehtynyt tukehtumalla”

Kommentoi Facebookissa