Poliisi muistuttaa turvatoimista pankkiautomaatilla – vedä kortinlukijaa ulospäin ja suojaa tunnusluku

Pankkikorttien tietoja epäillään kopioidun pankkiautomaatteihin liitetyillä laitteistoilla.

Pankkikorttien tietoja epäillään kopioidun pankkiautomaatteihin liitetyillä laitteistoilla. (Kuva Fotolia)

Syksyllä on jälleen tullut runsaasti skimmaustapauksia poliisin tietoon.

KORTTIKOPIOINTI Itä-Uudenmaan poliisille on kuluvan syksyn aikana tehty useita rikosilmoituksia skimmaustapauksista eli kansalaisten luotto- tai pankkikorttien tietoja epäillään kopioidun pankkiautomaatteihin tai maksuautomaateihin liitetyillä laitteistoilla.

Skimmauslaitteeseen tallentuneiden tietojen avulla epäillyt rikolliset ovat kopioineet korttien tiedot ja tehneet niillä katevarauksia tai muutamien satojen eurojen suuruisia veloituksia Euroopan ulkopuolisissa maissa. Tapauksia tutkitaan rikosnimikkeillä maksuvälinepetos tai lievä maksuvälinepetos.

Korttien käytön lisääntyessä kasvaa myös kortteihin kohdistuva rikollisuus. Yhä useammat ostokset maksetaan erilaisilla maksukorteilla ja se tarjoaa rikollisille käyttöön keinoja saada haltuunsa korttien tietoja, joiden avulla he pääsevät käsiksi muun muassa kortinhaltijoiden pankkitilillä oleviin rahoihin.

Skimmauslaitteita asennetaan usein vilkkailla paikoilla oleviin käteisautomaatteihin ja miehittämättömien polttoainejakelupisteiden tai juna-asemien maksukorttiautomaatteihin.

– Silmämääräisesti kannattaa tarkistaa, ettei laitteessa näy mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Kortinlukijaa voi kevyesti vetää ulospäin ja varmistua siitä, että se on kunnolla kiinnitetty. Kopiointilaite on yleensä vain kevyesti kiinnitetty ja sitä pidetään vain lyhyen ajan paikallaan. Koodia tulee suojata kädellä tai muutoin niin, ettei mahdollisesti näppäimistön yläpuolelle kiinnitetty kamera saa koodista kuvaa, rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Eri Facebook-ryhmissä kiertää huhuja skimmauksista ja Itä-Uudenmaan poliisille tehtyjen rikosilmoitusten määrän perusteella voidaan jo puhua ilmiöstä. On huolestuttavaa todeta, että skimmaustapaukset nostavat taas päätään.

– Jos kuitenkin epäilet joutuneesi maksuvälinepetoksen uhriksi, ilmoita siitä välittömästi poliisille ja kuoleta korttisi lisävahinkojen minimoimiseksi. Poliisi tarvitsee ilmoituksen asiasta nopeasti jo senkin takia, että kopiointilaite yleensä noudetaan lyhyen ajan kuluttua rikoksesta epäiltyjen toimesta, Malmberg neuvoo.

Turvarajojen eli vuorokausikohtaisten käteisnosto- ja maksurajojen asettaminen maksukorteille on myös hyvä keino omien varojen suojaamiseksi. Käteisnostorajaan lasketaan pankkitililtä ja korttiluotolta tehdyt käteisnostot Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi käteisnostorajaan lasketaan pankkitililtä kaupan kassalla tehdyt käteisnostot.

Vuorokausikohtaisten turvarajojen muuttaminen onnistuu helposti useimmissa pankeissa netin ja mobiilin kautta tai soittamalla konttoriin.

Lue myös: Iäkkäät ihmiset huijareiden kohteina – varkaat vaihtavat väärän pankkikortin automaatilla

Kommentoi Facebookissa