Poliisi selvitti Huoltovarmuuskeskuksen työntekijöiden roolia – kolmea henkilöä epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä

Kiinasta lentoteitse rahdatuista hengityssuojaimista on aiheutunut sotkuinen vyyhti.

Kiinasta lentoteitse rahdatuista hengityssuojaimista aiheutui sotkuinen vyyhti. (Kuvituskuva Finnair)

Keskusrikospoliisi tutkii kohuttuihin suojainkauppoihin liittyen myös törkeää petosta.

HUOLTOVARMUUSKESKUS Keskusrikospoliisi aloitti toukokuussa 2020 esitutkinnan Huoltovarmuuskeskuksen sisäisestä toiminnasta suojainhankinnoissa. Poliisi on selvittänyt esitutkinnassa HVK:n työntekijöiden roolia suojainkauppoihin liittyen. Esitutkinta on valmistunut ja siirtyy nyt syyteharkintaan.

Valmistunut esitutkinta liittyy kauppoihin, joissa HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajilta koronavirukselta suojautumista varten. Esitutkinnassa epäillään kolmea henkilöä luottamusaseman väärinkäytöstä.

– Esitutkinnassa on selvitetty, onko pandemiatilanteen vuoksi tehdyissä suojavälinehankinnoissa toimittu vastoin hankintoja määritteleviä ohjeita ja siten aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Laaksonen Keskusrikospoliisista.

Juttuvinkki: Poliisi teki esiselvityksen Huoltovarmuuskeskuksen suojainkaupoista – ”Syytä epäillä -kynnys on ylittynyt”

Esitutkinnassa on kuultu todistajina useita HVK:n työntekijöitä, sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön henkilökuntaa. Tavarantoimittajan ja HVK:n välistä suojavälinekauppaa koskeva esitutkinta on vielä kesken. KRP tutkii asiaa epäiltynä törkeänä petoksena, josta epäillään kahta henkilöä.

– Petosta koskeva esitutkinta pyritään saamaan valmiiksi ennen kesälomia. Tarvittavat esitutkinnalliset toimenpiteet on käytännössä saatu tehtyä, Laaksonen kertoo.

Esitutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa. Syytteiden nostamisen määräaikaa on Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä jatkettu elokuulle 2021.

Lue myös: Huoltovarmuuskeskus maksoi 1,3 miljoonaa väärälle pankkitilille – ”Viestit eivät tulleet oikealta yhtiön edustajalta”

Kommentoi Facebookissa