Poliisi tutkii useita Facebookin kirpputoriryhmissä tehtyjä huijauksia – ”Pitäisi soittaa hälytyskelloja”

Mieti heti, mikä yhteydenottajan motiivi voi olla, jos saat tavallisuudesta poikkeavan yhteydenoton ja siihen liittyy raha.

Mieti heti, mikä yhteydenottajan motiivi voi olla, jos saat tavallisuudesta poikkeavan yhteydenoton ja siihen liittyy raha. (Kuva Fotolia)

Venäjälle viittaava valeprofiili hyödyntää TNT Express ja Dundle-palveluita.

HUIJAUS Syksyn aikana on Facebookin kirpputoriryhmissä ilmennyt huijauksia, jossa tuotteita myyviin henkilöihin otetaan yhteyttä useimmiten Venäjälle tai muualle entisen Neuvostoliiton maihin viittaavista profiileista. Profiilit ovat selkeitä valeprofiileita, joilla ei ole lainkaan kavereita tai vain muutama hämäyksen vuoksi.

Tällainen profiili ottaa yhteyttä tuotteen myyjään Google-kääntäjällä kirjoitettujen viestien avulla ja tarjoutuu ostamaan tuotteen. Yhteydenoton jälkeen huijariostaja ehdottaa kaupankäyntitavaksi TNT Express -palvelua. Yrityksellä ei ole mitään tekemistä huijausten kanssa

– Huijarin mukaan palvelu toimii siten, että ostaja laittaa Facebookissa tuotetta myyvälle henkilölle rahan kyseisen palvelun kautta ja samalla kyseinen palvelu käy noutamassa tuotteen myyjältä ja toimittaa tuotteen ostajalle. Tämän onnistumiseksi tarvitsee kuitenkin maksaa “vakuutusmaksu”. Epämääräinen Facebook-profiili ja vakuutusmaksu ovat asioita, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja, kertoo rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Juttuvinkki: Postin nimissä lähetetty edelleen huijausviestejä – ”Yritys saada pankkitietoja tekstiviestillä”

Ostaja lähettää tuotteen myyjälle linkin kirjautumista ja maksamista varten. Tosiasiassa linkki ohjaa tuotteen myyjän virtuaalisia lahjakortteja myyvälle www.dundle.com-sivustolle. Ostaja pyytää tuotteen myyjää maksamaan kyseisessä linkissä verkkopankkitunnuksilla “vakuutusmaksua” 100 tai 200 euroa.

Sen jälkeen ostaja pyytää tuotteen myyjää ottamaan maksamastaan lahjakortista ja sähköpostiinsa saamastaan koodista ruutukaappauksen ja lähettämään sen todisteena ostajalle. Näin ostaja saa tuotteen myyjän ostamaan itselleen lahjakortin ja lähettämään sen käyttämiseen tarvittavan koodin itselleen. Tälläkään yrityksellä ei ole mitään tekemistä huijausten kanssa.

Lue myös: Nelikymppinen nainen oli myyvinään merkkilaukkuja sekä kauneustuotteita – todellisuudessa huijasi rahat

Kommentoi Facebookissa