Pölynimurivalmistaja Dysonin ensimmäinen sähköauto on tulossa – tuotantopaikaksi valittiin Singapore

James Dyson ilmoitti jo jonkin aikaa sitten kehittävänsä omaa sähköautoaan.

James Dyson ilmoitti jo jonkin aikaa sitten kehittävänsä omaa sähköautoaan. (Kuva Dyson)

Brittiyrityksen sähköautouutuuden virallinen lanseeraus on vuonna 2021.

AUTOT James Dyson mullisti pölynimurimarkkinat keksimänsä pölypussittoman teknologian ansiosta, ja nykyään Sir-arvonimeä kantava herra aikoo seuraavaksi suunnata autoalalle. Dyson ilmoitti jo jonkin aikaa sitten kehittävänsä omaa sähköautoaan, jota varten Ison-Britannian Hullavingtonin lentokentälle on jopa rakennettu oma testirata. Nyt Dyson kertoi puolestaan uutisia sähköautonsa valmistuspaikasta.

Pölynimurifirma investoi sähköautoprojektiinsa jopa 3,2 miljardia dollaria, eli se ei lähde soitellen sotaan. Osa näistä rahoista menee uuteen tuotantolaitokseen, joka sijaitsee kaukana Dysonin sumujen saarten päämajasta. Sähköautoa tullaan nimittäin valmistamaan Singaporessa, jonne brittiyritys rakentaa uuden tehtaan. Sen pitäisi valmistua vuonna 2020, eli vuotta ennen sähköautouutuuden virallista lanseerausta.

Tehtaan rakentaminen Singaporeen ei ole mikään suuri yllätys sen kaukaisesta sijainnista huolimatta. Dysonilla on nimittäin Kaakkois-Aasian maassa jo yksi tuotantolaitos, jossa valmistetaan firman pölynimurien ja käsikuivaimien moottoreita. Tämä tehdas työllistää 1100 henkeä, joten Dyson ei ole mikään tuntematon suuruus Singaporessa. Yrityksen toimitusjohtaja Jim Rowan kertoi, että maa mahdollistaa myös pääsyn isoille markkinoille. Lisäksi paikallinen työvoima on kuulemma hyvin pätevää ja alihankkijoiden ketjut ovat kattavat.

Dyson on tunnettu innovatiivisista pölynimureistaan, jolla on voinut puhdistaa myös autoja.
Dyson on tunnettu innovatiivisista pölynimureistaan, jolla on voinut puhdistaa myös autoja. (Kuva Dyson)

Dysonin pitkän aikavälin strategiana on tarjota kolmen sähköauton mallisto, johon kuuluu myös premium-luokan vaihtoehto sekä katumaasturi. Sähköautoprojektin parissa työskentelee tällä hetkellä noin 400 henkilöä, mutta Isoon-Britanniaan ollaan vielä palkkaamassa 300 lisäihmistä.

Dyson aikoo käyttää sähköautoissaan solid state -nimellä tunnettua akkuteknologiaa, joka mahdollistaa nopeammat latausajat ja suuremman kapasiteetin. Pölynimurifirma ei ole ainoa tähän tekniikkaan panostava valmistaja, koska myös Toyota, BMW ja Porsche suunnittelevat solid state -teknologian hyödyntämistä tulevissa sähkömalleissaan.

Jo Dysonin ensimmäisestä sähköautosta aiotaan tehdä premium-henkisempi kuin esimerkiksi Nissan Leafin kaltaisista massamerkkien kilpailijoista. Suurin osa auton tekniikasta on onnistuttu pitämään vielä hämärän peitossa, mutta sähköauto tehdään julkisuuteen tihkuneiden harvojen tietojen mukaan upouudelle perusrakenteelle. Se on täysin Dysonin omaa käsialaa, ja sama koskee myös autoa vauhdittavia sähkömoottoreita.

Lue myös: Pölynimureistaan tunnettu Dyson yllättää – tuo markkinoille oman sähköautonsa

Kommentoi Facebookissa