Porsche Cayennen pistokehybridiversio esiteltiin – yli 460 hevosvoiman kokonaisteho

Hybridi-Cayenneen tarjotaan myös lämmitettävää tuulilasia, tuulilasin heijastusnäyttöä, hierovia istuimia sekä 22-tuumaisia pyöriä.

Hybridi-Cayenneen tarjotaan myös lämmitettävää tuulilasia, tuulilasin heijastusnäyttöä, hierovia istuimia sekä 22-tuumaisia pyöriä. (Kuva Porsche)

E-Hybridistä tulee varmasti mallisarjansa myydyin versio monilla markkinoilla.

AUTOT Porsche ilmoitti äskettäin lopettavansa dieseleiden tarjoamisen ainakin toistaiseksi. Syyt ovat päästöskandaalin aiheuttamien ympäristöpaineiden lisäksi myös kaupallisia. Yhä useampi Porsche on nimittäin myyty viime aikoina hybridinä, ja esimerkiksi Panamera-sporttisedanin kohdalla pistokehybridiversion kysyntä on yllättänyt valmistajankin.

Myös isosta Cayenne-katumaasturista on ollut tarjolla hybridi, mutta se poistui valikoimasta viime syksynä auton kolmannen sukupolven esittelyn yhteydessä. Uutta Cayennea on saanut tähän asti vain bensakoneilla, ja dieseleiden jatko SUV:n pellin alla on vielä kysymysmerkki. Pistokehybridiä ei sen sijaan tarvitse enää odotella, koska se lanseerattiin nyt. Malli tunnetaan edeltäjänsä tavoin Cayenne E-Hybridinä, mutta moni asia on kehittynyt.

Katumaasturin pellin alla muriseva kolmilitrainen turbo-V6 luovuttaa 340 hevosvoimaa, eli seitsemän heppaa edeltäjää enemmän. Bensakoneen parina toimivan sähkömoottorin teho on sen sijaan kasvanut peräti 43 prosentilla. Siitä irtoaa nyt tasan 100 kilowattia, eli 136 hevosvoimaa. Kokonaisteho kirjataan 462 hevosvoiman lukemaan, ja massiivinen 700 newtonmetrin vääntö on käytettävissä heti tyhjäkäyntikierrosten jälkeen.

Ulkoisesti hybridi-Cayennen erottaa myrkynvihreistä jarrusatuloista Porschen muiden hybridien tavoin.
Ulkoisesti hybridi-Cayennen erottaa myrkynvihreistä jarrusatuloista Porschen muiden hybridien tavoin. (Kuva Porsche)

Cayenne pinkaisee näillä voimavaroilla tasan viidessä sekunnissa nollasta sataan, ja huippunopeuttakin riittää 253 km/h:n verran. Sähkömoottorin tarvitsema virta saadaan 14,1 kWh:n litiumioniakuista, joiden kapasiteetti on kasvanut edeltäjään verrattuna noin 30 prosentilla. Vakiovarusteisiin kuuluvalla 3,6 kilowatin laturilla akut saa täyteen 7,8 tunnissa, mutta latausajan pystyy lyhentämään 3,3 tuntiin lisävarusteena tarjottavalla 7,2 kilowatin laturilla.

Sähköiseksi toimintasäteeksi kerrotaan puolestaan 44 kilometriä, ja pelkän sähkön voimin auto yltää 135 km/h:n nopeuteen. Porsche ilmoittaa keskikulutukseksi 3,2–3,4 litraa 100 kilometrillä, ja lisäksi samalla matkalla kuluu virtaa 20,6-20,9 kWh. Autossa hyödynnetään Porschen 918 Spyder -hyperautosta tuttua boost-toimintoa, jolloin akkujen sisältämää energiaa käytetään kiihtyvyyden tehostamiseen. Sport– ja Sport Plus -moodeissa jopa kaikki sähköenergia voidaan hyödyntää tähän tarkoitukseen.

Ulkoisesti hybridi-Cayennen erottaa myrkynvihreistä jarrusatuloista Porschen muiden hybridien tavoin. Lisäksi mallimerkintöjen taustavärinä on käytetty samaa vihreää, ja latauspistokkeen luukku on integroitu toiseen takalokasuojaan ikään kuin toiseksi bensatankin luukuksi. Sisätiloissakin on käytetty muutamia vihreitä tehosteita, ja mittaristo sekä keskinäyttö kertovat tietoja hybriditekniikasta.

Voimansiirrosta vastaa kahdeksanvaihteinen Tiptronic S -automaatti, ja neliveto on aktiivisesti päälle kytkeytyvää mallia.
Voimansiirrosta vastaa kahdeksanvaihteinen Tiptronic S -automaatti, ja neliveto on aktiivisesti päälle kytkeytyvää mallia. (Kuva Porsche)

Vakiovarusteisiin kuuluvat muun muassa matkustamoa jo etukäteen viilentävä tai lämmittävä Auxiliary Cabin Conditioning -ilmastointi, Sport Chrono -paketti ja PASM-nimellä tunnettu mukautuva iskunvaimennus. Voimansiirrosta vastaa kahdeksanvaihteinen Tiptronic S -automaatti, ja neliveto on aktiivisesti päälle kytkeytyvää mallia.

Hybridi-Cayenneen tarjotaan myös lämmitettävää tuulilasia, tuulilasin heijastusnäyttöä, hierovia istuimia sekä 22-tuumaisia pyöriä. Nämä herkut tulevat hybridin lanseerauksen yhteydessä saataville myös Cayennen muuhun mallistoon.

Hybridin hintoja ei ole vielä julkaistu, mutta ainakin Suomessa se noussee pienten päästöjensä ansiosta edullisimmaksi Cayenneksi. Pistokehybridistä tulee varmasti myös mallisarjansa myydyin versio monilla markkinoilla.

Lue myös: Porsche pudottaa dieselit kokonaan pois mallivalikoimastaan – päästöskandaali heittää vieläkin varjonsa

Kommentoi Facebookissa