Postilakko alkaa ja viiveet voivat olla jopa viikkoja – tukilakkopyyntöjä muille liitoille

PAU:n jo aiemmin ilmoittama lakko alkaa maanantaina 11.11. klo 06.00 ja päättyy 24.11.2019 klo 24.00.

PAU:n jo aiemmin ilmoittama lakko alkaa maanantaina 11.11. klo 06.00 ja päättyy 24.11.2019 klo 24.00. (Kuva Posti)

Valtakunnansovittelijan johdolla käydyt tes-neuvottelut eivät edenneet.

POSTILAKKO Postin työehtojen sovittelu Palvelualojen työnantajat Paltan ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n välillä on päättynyt tuloksettomana. Neuvotteluissa ei edetty, eikä valtakunnansovittelijalla ollut edellytyksiä jättää sovintoesitystä.

Tämä tarkoittaa, että PAU:n jo aiemmin ilmoittama lakko alkaa maanantaina 11.11. klo 06.00 ja päättyy 24.11.2019 klo 24.00.

PAU:n antaman lakkoilmoituksen tietojen perusteella Posti arvioi, että painettujen lähetysten – kirjeet, aikakauslehdet, mainokset – jakelu häiriintyy ja viiveet voivat olla jopa viikkoja. Myös pakettitoimituksissa voi olla useampien päivien viiveitä.

Sanomalehtien varhaisjakelu ja Postin palvelupisteet toimivat normaalisti. Myös Postin varastopalvelut toimivat työtaisteluista huolimatta normaalisti ja rahtipalveluissa ei ole odotettavissa merkittävää viivettä.

PAU on rajannut lakon ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt, muun muassa ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset.

– Olemme pettyneitä, ettei useita viikkoja kestäneen sovittelun aikana saatu aikaan ratkaisua kiistaan. PAU kieltäytyy käytännössä sopimasta mistään muutoksista, ja siksi olemme edelleen lähtöruudussa. Tilanne on ikävä Postin asiakkaiden ja koko yhteiskunnan kannalta, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto toteaa.

Posti ilmoitti elokuun lopussa siirtävänsä pakettilajittelijat Postin sataprosenttisesti omistamaan tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn, joka on järjestäytynyt toiseen työnantajaliittoon.

– Käytännössä tämä tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista, sanoo PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

PAU on pyytänyt muilta SAK:n ammattiliitoilta tukea. Kuljetusliitoilla on jo pitkään ollut voimassa keskinäinen yhteistyösopimus liittojen keskinäisestä tuesta, ja viimeksi vuonna 2015 muiden kuljetusliittojen tukitoimet saivat Postin luopumaan työehtoheikennyksistä. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on jo päättänyt lakon tukitoimista.

Lakko koskee noin yhdeksää tuhatta työntekijää. Seuraavan kerran neuvotteluosapuolet tapaavat keskiviikkona 13.11.

Lue myös: Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen eroaa tehtävästään – ”Olen pahoillani Heikin henkilökohtaisesta päätöksestä”

Kommentoi Facebookissa