Presidentti Donald Trump lupasi Sauli Niinistölle – ”Olemme valmiita auttamaan Suomea”

Presidentti Donald Trump esiintyi presidentti Sauli Niinistölle kohteliaana isäntänä.

Presidentti Donald Trump esiintyi Valkoisessa talossa presidentti Sauli Niinistölle kohteliaana isäntänä. (Kuva AOP)

Yhdysvallat antoi Suomi 100 -lahjaksi puoli miljoonaa dollaria Fulbright-stipendiaattien tukemiseksi.

YHDYSVALLAT Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi maanantaina presidentti Donald Trumpin Valkoisessa talossa. Vierailu sujui sovinnaisissa tunnelmissa, etukäteen odotettu kättely oli asiallinen ja lyhyt, kun presidentit siirtyivät sisätiloihin.

Kahdenkeskisten keskustelujen jälkeen presidentit pitivät lehdistötilaisuuden. Sen alkajaisiksi presidentti Trump antoi lausunnon hurrikaani Harveyn aiheuttamien tuhojen johdosta ja vakuutti kaikesta mahdollisesta tuesta Louisianan ja Teksasin asukkaille. Tulvat aikaistivat presidenttien tapaamista päivällä, sillä tiistaina Trump matkustaa katastrofialueelle. Samoin Trump esitti osanottonsa Turun veitsi-iskun johdosta.

Turvallisuus oli yksi tapaamisen pääteemoista. Molemmat presidentit korostivat yhtenäisyyttä ja yhteistyötä. Suomi kuuluu terroristijärjestö Isisiä vastaan taistelevaan kansainväliseen koalitioon, kouluttaa sotilaita Irakissa ja antaa sekä sotilaallista että taloudellista tukea Afganistanissa.

– Suomi on myös maailman johtavia maita kyberturvallisuudessa, presidentti Trump suitsutti ja muisti myös onnitella satavuotiasta Suomea.

Lahjaksi Yhdysvallat antoi puoli miljoonaa dollaria Fulbright Suomi -säätiölle, joka edistää Suomen ja Yhdysvaltain välistä koulutus- ja tutkimusyhteistyötä. Niinistö muisti myös 700 000 amerikkalaisella olevan suomalaiset sukujuuret. Suomen ja Yhdysvaltojen yhteisestä historiasta voit lukea tästä Päivän Lehden artikkelista.

Trumpilta kysyttiin kahteen otteeseen mitä Yhdysvallat tekisi, jos tilanne Itämeren alueella kiristyisi entisestään. Trump vastasi USA:n suhtautuvan suojelevasti alueeseen, toisessa vastauksessaan hän tarkensi amerikkalaisten olevan valmiita auttamaan Suomea.

Presidentti Niinistö ei sanonut maallamme olevan minkäänlaista neuvonantajan roolia Yhdysvaltojen ja Venäjän välisissä suhteissa, mutta tekevänsä kaikkensa, jotta rauhanomaisia ratkaisuja löydetään ja vuoropuhelu säilyy. Niinistö otti myös esiin onnettomuuksien välttämisen tärkeyden viitatessaan aikaisempaan ehdotukseensa transpondereiden käyttämisestä lentokoneissa.

Donald Trumpin kommentti kohotti hieman suomalaisten kulmakarvoja, kun hän totesi Suomen olevan ostamassa Yhdysvalloista F18-hävittäjiä, Niinistö ei reagoinut asiaan. Trumpin sanamuoto jätti hieman epäselväksi tarkoittiko hän jo ostettujen hävittäjien varustamista vai uusia hävittäjäkauppoja, joista ei ole tiettävästi tehty päätöstä. F-18 Hornet-hävittäjiä tilattiin Suomeen aikoinaan jo 1990-luvulla.

Samoilla linjoilla molemmat presidentit totesivat olevansa arktisen alueen luonnonsuojelussa, mustan hiilen aiheuttamien päästöjen torjumisessa. Suomi sai Yhdysvalloilta tänä vuonna Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden, ja Niinistö totesi cleantech-teknologian olevan myös hyvää liiketoimintaa.

Presidentti Donald Trump esiintyi Niinistölle kohteliaana isäntänä, amerikkalaiselle lehdistölle hän oli teräväsanaisempi vastatessaan kysymyksiin hurrikaanin tuhojen hoitamisesta, Meksikon muurista tai armahduspolitiikastaan.

Kommentoi Facebookissa