Presidentti Niinistön mukaan Ukrainan pitää olla vapaa – ”Lännen tehtävä ei ole etsiä Putinille ulospääsyä”

Presidentti Niinistö ja Norjan pääministeri Gahr Støre yhteisessä lehdistötilaisuudessa Oslossa. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Norjassa virallisella vierailulla oleva Niinistö toteaa meidän elävän nyt uudessa todellisuudessa.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on virallisella vierailulla Norjassa 10.–11. lokakuuta 2022. Vierailu käynnistyi maanantaina Oslossa Norjan ulkopoliittisen instituutin NUPI:n tilaisuudella, jossa presidentti Niinistö oli pääpuhujana.

– Elämme nyt uudessa todellisuudessa, presidentti sanoi puheessaan.

– Valitettavasti Venäjän suvereenia maata, omaa naapurimaataan vastaan käymän julman hyökkäyssodan loppua ei ole näköpiirissä.

Niinistö viittasi aamun uutisiin Venäjän summittaisista iskuista Kiovaan ja muihin Ukrainan suuriin kaupunkeihin, joka vain vahvistaa asian. Venäjä ampui yli 80 ohjusta ja iskuissa, jotka osuivat myös keskusta-alueille ja siviilikohteisiin, menehtyi ainakin 14 ihmistä ja lähes sata haavoittui.

Niinistön mukaan sodan vaikutukset eivät rajoitu Ukrainaan. Turvallisuustilanne on Euroopassa vaarallisempi kuin pitkään aikaan.

– Jos me täällä Pohjois-Euroopassa tarvitsimme jonkinlaisen varoitusmerkin meitä uhkaavista vaaroista, äskettäin saimme sellaisen. Kaksi viikkoa sitten Itämerellä tapahtuneet räjähdykset, jotka johtivat kaasuvuotoihin Nord Stream -putkissa, on tutkittava perusteellisesti.

Presidentti myös näki, että tulevina kuukausina kriisinkestävyyttämme tullaan testaamaan ja yllätyksiin on varauduttava.

– Yhtenäisyytemme ylläpitäminen ja kriisinkestävyytemme säilyttäminen vaativat meiltä jokaiselta jatkuvia ponnisteluja. Meidän on oltava valppaita. Meidän on oltava valmiita vaikeisiin valintoihin. Meidän on pidettävä yhtä niitä tehdessämme, presidentti sanoi.

Presidentti Niinistö totesi, että kun ”koko pohjoismainen perhe”, kuuluu Natoon, pohjoismainen yhteistyö syntyy luontaisesti.

– Mutta haluan painottaa seuraavaa: Suomi ei pyri rakentamaan minkäänlaista alueellista blokkia Naton sisälle. Tarkastelemme Itämeren aluetta kokonaisuutena. Tarkastelemme liittoumaa kokonaisuutena.

Norjan ulkopoliittisen instituutin tilaisuuden jälkeen presidentti Niinistö tapasi Norjan kuningas Harald V:n, kuningatar Sonjan ja prinssi Haakonin kuninkaanlinnassa. Kahdenväliset keskustelut pääministeri Gahr Støren kanssa presidentti Niinistö kävi iltapäivällä pääministerin virka-asunnolla. Aiheina olivat turvallisuuspoliittinen tilanne Euroopassa, Venäjän sotatoimet Ukrainassa, energia sekä Suomen ja Norjan yhteistyö ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

Keskustelujen päätteeksi presidentti ja pääministeri pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden. Niinistön mukaan on vaikea nähdä, että Vladimir Putin tunnustaisi minkäänlaista tappiota sodassa.

– Lännen tehtävä ei ole etsiä hänelle ulospääsyä. Ukrainan pitää olla vapaa, se on Ukrainan ulospääsy tästä.

Tiistaina 11. lokakuuta presidentti Niinistö tapaa Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gramin. Presidentti ja puolustusministeri keskustelevat Ukrainan tilanteesta, Suomen Nato-jäsenyydestä sekä pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä Nordefcosta.

Presidentti vierailee myös Norjan parlamentissa, Stortingetissa, missä hän keskustelee parlamentin puhemies Masud Gharahkhanin sekä Norjan ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnan kanssa. Esillä ovat turvallisuuspoliittisen tilanteen lisäksi vihreä siirtymä ja demokratian tilanne.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Krimin ja Venäjän yhdistävällä sillalla räjähdys – uutistoimistojen mukaan rekassa oli autopommi

Kommentoi Facebookissa