Rajanylitysliikenteen määrä kasvussa Helsingin satamassa – lähes kolmannes enemmän kuin edellisellä viikolla

Rajatarkastaja valvoo rajanylitysliikennettä Länsisatamassa.

Rajatarkastaja valvoo rajanylitysliikennettä Länsisatamassa. (Kuva Rajavartiolaitos)

Suomenlahden merivartiosto jatkaa rajanylitysliikenteen rajoittamisen toimeenpanoa 30.4.2021 asti.

RAJALIIKENNE Suomenlahden merivartioston rajatarkastustoiminnan painopiste pysyi sisärajavalvonnan palauttamisen ja rajanylitysliikenteen rajoittamisen seurauksena Helsingin satamassa. Sataman kautta Suomeen saapui viikolla 14 yhteensä 14 421 henkilöä, mikä on noin 3 300 matkustajaa eli 30 prosenttia enemmän kuin edellisellä viikolla.

Viime viikon aikana Helsingin satamassa käännytettiin 58 henkilöä. Yleisimpänä käännytysperusteena oli uhka kansanterveydelle sekä pyrkiminen Suomeen sellaiseen työhön, joka ei kuulu yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta välttämättömien työtehtävien piiriin.

Suomenlahden merivartiosto muistuttaa, että henkilö ei voi itse määrittää työmatkansa välttämättömyyttä. Pelkästään koronatestitodistus, todistus sairastetusta koronasta tai koronarokotustodistus ei oikeuta ulkomaan kansalaisen maahantuloa. Rajavartiomiehet jatkoivat myös matkustajien informointia Tallinnan satamassa.

Juttuvinkki: Mies ylitti Suomen ja Ruotsin valtakunnanrajan piittaamatta pysähtymismerkeistä – epäily viidestä valtionrajarikoksesta

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä pysyi suunnilleen edellisen viikon tasolla. Lentoaseman kautta Suomeen saapui sisärajaliikenteessä muista Schengen-valtioista 3 804 henkilöä ja muualta kuin Schengen-valtioista yhteensä 2 450 henkilöä. Rajatarkastuksia tehtiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla viikon aikana yhteensä 8 732 matkustajalle.

Rajatarkastusosasto käännytti sisärajaliikenteessä viikon aikana lentoasemalla yhteensä 18 henkilöä. Ulkorajaliikenteen rajatarkastusten seurauksena Helsinki-Vantaan lentoasemalla evättiin viikon 14 aikana yhden henkilön maahanpääsy.

Viikolla aikana aloitettiin 12 uutta esitutkintaa, joissa rikosnimikkeinä olivat muun muassa valtionrajarikos ja väärän henkilötiedon antaminen. Suomenlahden merivartioston asiakirjatutkinnan toimesta havaittiin yhden tapauksen yhteydessä yksi väärennetty tai väärin käytetty asiakirja.

Lue myös: Toivottu tulkinta tuli viimeinkin – rajanylityspaikkojen terveystarkastukset voidaan määrätä pakollisiksi

Kommentoi Facebookissa