Rakkauspetturi lupaili kymmenille uhreille yhteistä elämää – huijasi naisilta yli 1,5 miljoonaa euroa

Useimmille asianomistajille on asia ollut raskas todellisuuden tultua ilmi.

Useimmille asianomistajille on asia ollut raskas todellisuuden tultua ilmi. (Kuva Fotolia)

Pohjanmaan poliisin tutkima rakkauspetoskokonaisuus siirtyy syyteharkintaan.

RAKKAUSPETOS Pohjanmaan poliisilaitoksen talousrikosyksikkö on saanut valmiiksi kesän 2020 alussa julkituodun epäillyn petoskokonaisuuden esitutkinnan. Juttukokonaisuus siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan

Rikoksista epäillyn henkilön epäillään yli kymmenen vuoden ajan erehdyttämistarkoituksessa huijanneen eri puolilta Suomea kotoisin olevia naisia, joita on 37. Lisäksi yhtenä epäillyn petoksen kohteena on ollut myös yritys, jolta epäilty on vuokrannut käyttöönsä henkilöauton jättäen maksamatta suuren osan vuokrasta.

Esitutkinnassa selvisi, että epäiltyjen niin sanottujen rakkauspetosten kohteena on ollut naisia, joista iäkkäin on syntynyt 1930-luvulla. Asianomistajilta yksittäiset petollisella tavalla saadut oikeudettomat hyödyt ovat muutamasta tuhannesta eurosta satoihin tuhansiin euroihin. Esitutkinnan perusteella epäillyn saamat varat asianomistajilta ovat yhteensä yli 1.597.000 euroa.

Epäilty on esitutkinnassa tehdyn selvityksen perusteella palauttanut osalle asianomistajille saamastaan määrästä tekoaikana yhteensä noin 160.000 euroa tehtyjen erilaisten vaatimusten jälkeen. Esitutkinnan perusteella rahan palauttamiset eivät ole perustuneet vapaaehtoisuuteen ja varojen takaisinmaksu on tapahtunut osin toisilta asianomistajilta saaduilla varoilla.

Juttuvinkki: Ulkomainen sotilas kaipaa nettirakkaansa luokse Lappiin – rikoshyöty huijauksella jopa sata tuhatta euroa

Epäilty tekijä on ottanut yhteyttä naisiin muun muassa tanssipaikoilla, risteilyillä ja muissa paikoissa, joissa ihmisiä liikkuu ja kokoontuu. Epäilty on erilaisilla lupauksilla ja yhteisen elämän lupausten varjolla saanut luotua asianomistajiin luottamuksellisen suhteen.

Luottamuksellisessa suhteessa on alkanut rahojen pyytäminen vedoten erilaisiin paikkaansa pitämättömiin syihin, joita asianomistajat ovat uskoneet. Asianomistajat ovat luottaneet saavansa rahat takaisin. Useimmille asianomistajille on asia ollut raskas todellisuuden tultua ilmi. Tällä on ollut merkitystä myös esitutkinnan suorittamiseen.

Asiassa epäillään, että epäillyllä ei ole ollut aikomusta, eikä edes mahdollisuutta maksaa saamiaan rahoja takaisin lupauksista huolimatta. Epäilty on kuluttanut asianomistajilta saamansa varat eri tarkoituksiin, muun muassa rahapeleihin. Epäilty on esitutkinnassa kertonut oman näkemyksen asianomistajilta saatujen varojen perusteisiin. Tekojen kohteena on ollut yhtä aikaa useita naisia.

Syyteharkintaan etenee kokonaisuudesta 23 juttua, joiden tutkintanimikkeinä on pääasiassa törkeä petos. Muut poliisin tietoon tulleet kokonaisuuteen liittyvät epäillyt rikokset on esitetty syyttäjälle rajoitettavaksi tai päätetty esitutkinnassa vanhentuneina rikoksina. Näissä tapauksissa on ollut kysymys euromääräisesti vahingoltaan vähäisimmistä tapauksista, joissa useimmat asianomistajat ovat onnistuneet saamaan jopa kaiken erehdyksessä antamansa varat takaisin.

Epäilty tekijä on ollut esitutkinnan aikana vangittuna ja matkustuskiellossa.

Lue myös: Pohjalaismies hurmasi tansseissa ja risteilyillä myös ikäneitoja – sai uhreilta rahaa yli 1,3 miljoonaa euroa

Kommentoi Facebookissa