Rallin MM-sarja starttaa – suomalaisten pitkä kuiva kausi saanee jatkoa

Kalle Rovanperä kaasuttelee Tunturi-rallissa.

Kalle Rovanperä kaasuttelee Tunturi-rallissa. (Kuva Taneli Niinimäki)

Monte Carlo-ralli starttaa torstaina. Suomalaiset eivät lähde rallin MM-sarjan kauteen suosikkeina.

RALLI Ranskan alppiteillä ajettava perinteikäs Monte Carlo -ralli käynnistää rallin MM-sarjan kauden torstai-iltana. Merkittävimpinä mestarisuosikkeina kauteen suuntaavat Hyundain Ott Tänak ja Thierry Neuville sekä Toyotan Sebastien Ogier.

Tänak voitti viime vuonna maailmanmestaruuden historian ensimmäisenä virolaiskuskina. Toyotalla hän ei kuitenkaan halunnut jatkaa, vaan siirtyi Hyundaille saatuaan sieltä paremman tarjouksen.

Suomessa Tänak sai haukut niskoilleen. Hänen väitettiin toimineen ”epäeettisesti”, vaikka hän hyväksyi ainoastaan itselleen mieleisemmän tarjouksen.

Valttikortit olivat Tänakilla ja hänen managerillaan Markko Märtinillä. Tommi Mäkisen Toyota-leirin on turha narista.

Hyundailla nähdään tietysti mielenkiintoinen kilpailutilanne Tänakin ja Neuvillen välillä. Ykköskuljettajaa Hyundai ei ole nimennyt. Jos kisa äityy tiukaksi, voi tähtikuljettajien välille tulla riitaakin, kuten moottoriurheilussa tallikaveruksille tuppaa käymään.

Tänakin päätös siirtyä Hyundaille aiheutti MM-sarjassa dramaattista vipinää. Toyota tarvitsi uuden tähtitason kuljettajan tilalle ja pestasi Sebastien Ogierin, joka irtisanoi sopimuksensa Citroenin kanssa.

Citroen suostui ratkaisuun, koska sai samalla hyvän tekosyyn MM-sarjasta vetäytymiseen. Ilmeisesti Citroen olisi joka tapauksessa vetäytynyt sarjasta vuotta myöhemmin ja säästi näin ison summan rahaa. Hyundain ja Toyotan haastamiseen Citroenilla ei 2020 olisi välttämättä ollut mahdollisuuksia.

Kaudella 2020 MM-sarjassa nähdään siis vain kolme tallia. Toyotan ja Hyundain lisäksi mukana on Fordin kalustolla kilpaileva M-Sport, joka siis ei ole varsinaisesti tehdastalli.

Suomalaisista mukana ovat Toyotalla kilpaileva Kalle Rovanperä ja M-Sportilla kilpailevat Teemu Suninen ja Esapekka Lappi. Citroenin lopetettua sai Lappi paikan M-Sportilta.

Rovanperä on ralliautoilun merkittävin lupaus, joka todennäköisesti voittaa 2020-luvulla maailmanmestaruuden. Kausi 2020 on hänelle ensimmäinen WRC-tasolle, joten realistisia mestaruusmahdollisuuksia hänellä ei ole.

Suninen ja Lappi eivät ole mestarikandidaatteja. Tallin resurssit eivät riitä ja toistaiseksi Suninen ja Lappikaan eivät itsekään vielä ole osoittaneet, että vauhti riittäisi mestaruustaiston tasolle.

Suomalaisista rallin maailmanmestaruuden voitti viimeksi Marcus Grönholm 2002. Vuosien 1981–2002 aikana suomalaiset voittivat kaikkiaan 13 maailmanmestaruutta. Vuosina 2003–2019 eivät yhtään, vaikka jokaisena kautena suomalaisajajia on nähty tehdastalleissa.

Haastavassa Monte Carlossa saadaan selvyyttä Rovanperän tasosta maailman kärkeen verrattuna. Mielenkiinnolla seurataan, miten Rovanperä kykenee haastamaan myös Sunista ja Lappia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kalle Rovanperälle ylivoimainen voitto Tunturi-rallissa

Kommentoi Facebookissa