”Rautakarhu” kulki vuoden näädänraudat etutassussaan – eläinlääkärit päättivät lopettamisesta

Karhun henkiin jättäminen ja vapauttaminen olisi ollut julmuutta sitä kohtaan.

Karhun henkiin jättäminen ja vapauttaminen olisi ollut julmuutta sitä kohtaan. (Kuvituskuva Fotolia)

Virkaeläinlääkärit tutkivat karhun ja totesivat rautojen aiheuttaneen karhulle vakavia vammoja.

KARHU Luonnonvarakeskuksen asiantuntijat onnistuivat illalla 4.7.2019 pyydystämään Kuusamossa karhun, jonka oikeassa etutassussa oli näädänraudat. Poliisi oli pyytänyt Luonnonvarakeskukselta virka-apua karhun nukuttamiseksi ja kunnon tutkimiseksi.

Nuori karhu nähtiin ensimmäisen kerran Kuusamossa viime kesänä, jolloin se vieraili ruokintapaikalla. Tänä kesänä se havaittiin yllättäen uudelleen rauta edelleen jalassaan.

Karhu tuli käymään kuvaushaaskalla, jossa siihen ammuttiin nukutusnuoli. Kaksi virkaeläinlääkäriä tutki karhun ja totesi rautojen aiheuttaneen karhulle vakavia vammoja. Tassussa oli kasvanut kämmenpuolella iho rautojen päälle ja kämmenselän puolella olivat kämmenluut näkyvillä. Tassussa oli lisäksi avomurtuma ja etujalan lihakset olivat kauttaaltaan surkastuneet.

Eläinlääkäreiden päätöksellä karhu lopetettiin enempien kärsimysten välttämiseksi. Eläimen henkiin jättäminen ja vapauttaminen olisi ollut julmuutta sitä kohtaan, koska pahoin loukkaantuneena sillä ei ole luonnossa elämisen edellytyksiä.

Lue myös: Syksyn saalis ennätykselliset 335 karhua – karhukanta oli runsastunut aikaisempaan verrattuna

Kommentoi Facebookissa