Ravintolat ja terassit avautuvat kesäkuun alussa – sisälle vain puolet asiakkaista, alkoholia klo 22 asti

Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä.

Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä. (Kuva Fotolia)

Ravintoloiden toimintaa koskevista rajoituksista säädetään tartuntatautilain muutoksella.

KORONAVIRUS Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta. Muutokset toteutettaisiin lisäämällä tartuntatautilakiin tilapäisesti uusi 58 a §. Laki olisi voimassa 1.6.2020–31.10.2020.

Ravintolat ja kahvilat ovat koronavirusepidemian aiheuttamissa poikkeusoloissa olleet suljettuina asiakkailta 4.4.2020 lukien. Rajoituksia puretaan valtioneuvoston mukaan niin, että asiakkaita ja ravintoloiden ja kahviloiden henkilökuntaa suojataan koronavirustartunnalta ja estetään tartuntojen leviäminen.

Ravitsemisliikkeiden yleinen velvollisuus on järjestää sisä- ja ulkotilojensa rakenteet ja kalusteet sekä palvelukäytännöt siten, että asiakkaat eivät altistu taudin leviämiselle. Ravitsemisliike ei saa sijoittaa asiakkaita tai seurueita liian lähelle toisiaan.

Tarkkoja metrimääriä asetuksessa ei kuitenkaan säädettäisi.  Asetuksessa rajoitettaisiin lisäksi ravitsemisliikkeen asiakaspaikkamäärä puoleen normaalista. Asiakaspaikkarajoite ei koske terasseja.

– Hallituksen päätös leikata 50 prosenttia asiakaspaikoista merkitsee sitä, että toimintaa on erittäin vaikea saada kannattavaksi. Ravintola voi teoriassakin saada vain 50 prosenttia tuloista. Monet kulut, kuten vuokrat ja energiakulut, nousevat kuitenkin täysimääräisiksi. Puolella asiakaspaikkamäärällä ei ole mahdollista kattaa lähes täysimääräisiä kuluja, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kommentoi.

Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä. Asiakkaat voisivat kuitenkin noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä. Asiakkaat eivät saisi kuitenkaan annostella ruokaa ja juomaa itse esimerkiksi niin sanotusta buffetpöydästä.

Näiden rajoitusten lisäksi ravitsemisliikkeiden aukioloaika olisi enintään kello 6–23 ja anniskeluaika enintään kello 9–22. Jos asiakas on ostanut alkoholijuomansa ennen kello 22, juoman nauttiminen olisi sallittua kello 23 eli sulkemisaikaan saakka.

Aluehallintovirasto voi määrätä valvonnassa havaitsemansa epäkohdat ja puutteet korjattaviksi ja velvoitteita olennaisesti rikkoneen ravitsemisliikkeen suljettavaksi asiakkailta enintään yhdeksi kuukaudeksi.

Lue myös: Yrityksille uusi kustannustuki koronaviruksen vuoksi – Business Finlandin koronatuet ajetaan alas

Kommentoi Facebookissa