Ravintoloiden rajoituksia muutettiin useilla alueilla – uusi kolmas välitaso käyttöön

Perustason alueilla ravintoloilla on kevyemmät rajoitukset kuin pahiten epidemiasta kärsivillä alueilla.

Perustason alueilla ravintoloilla on kevyemmät rajoitukset kuin pahiten epidemiasta kärsivillä alueilla. (Kuva Fotolia)

Asiakaspaikkojen rajoitukset ja tanssikielto eivät koske ravintoloiden ulkoterasseja.

KORONAVIRUS Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla edelleen rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Asetuksen muutos tuli voimaan 23. huhtikuuta. Rajoituksia arvioidaan viikoittain ja lieventämisen edellytyksenä on epidemiatilanteen parantuminen.

Keski-Suomen maakunnassa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä rajoitukset lievenevät perustason rajoituksiin. Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pohjanmaan maakunnissa ravitsemisliikkeiden anniskelu- ja aukioloaikoja vapautetaan. Tämä toteutetaan lisäämällä aiemmin kaksitasoisiin rajoituksiin uusi kolmas välitaso. Muilla alueilla rajoitukset säilyvät ennallaan.

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä ovat seuraavat: ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista.

Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on 75 prosenttia asiakaspaikoista.  Anniskelu päättyy klo 22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki ravintola-asiakkaille klo 05–23.

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset Kanta-Hämeessä, Satakunnassa ja Pohjanmaalla toimivat niin, että ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on kolmannes asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista.

Ravintolassa, jossa anniskelu on päätoimiala, anniskelu päättyy klo 18 ja liike saa olla avoinna ravintola-asiakkaille kello 05–19. Muissa ravintoloissa anniskelu päättyy kello 19 ja liike saa olla avoinna ravintola-asiakkaille kello 05–20.

Juttuvinkki: Ruokaravintolat pettyivät uusiin rajoituksiin – ”Hallitus kävelee eduskunnan päätösten yli”

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Itä-Savon sairaanhoitopiirissä ovat seuraavat: ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on kolmasosa asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista.

Alkoholia saa anniskella klo 7–17. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, aukioloaika on klo 05–18. Muut ravintolat saavat olla auki ravintola-asiakkaille klo 05–19.

Kyseisten alueiden ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke ja tanssiminen sisätiloissa ovat kiellettyjä. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja tanssikielto eivät koske millään alueella ulkoterasseja. Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla kuitenkin oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava.

Asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät myöskään koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille. Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät puolestaan koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Ravintolat ja muut lailla tai viranomaispäätöksellä suljetut yritykset voivat saada sulkemiskorvausta. Uusi sulkemiskorvaus koskee pieniä yrityksiä ja mikroyrityksiä, joissa on enintään 49 työntekijää. Isoja yrityksiä koskevan sulkemiskorvauksen valmistelu on käynnissä työ- ja elinkeinoministeriössä, mutta vaatii vielä EU:n komission hyväksynnän.

Lue myös: Hallitus väläyttää mahdollisuutta kesäfestivaalien järjestämisestä – ”Ainakin loppukesästä”

Kommentoi Facebookissa