Ravintoloissa loppuu anniskelu klo 24 – koronan kiihtymisvaiheen alueille lisärajoituksia nopeastikin

Välttämättömässä asioinnissa, joissa turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää, suositellaan käytettävän kasvomaskeja.

Kun turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää, kasvomaskeja suositellaan käytettävän. (Kuvituskuva AOP)

Hallitus linjasi neuvottelussaan ravintoloiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta.

KORONAVIRUS Hallitus on linjannut ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikojen väliaikaisesta rajoittamisesta koronaepidemian vuoksi. Valtioneuvosto antaa rajoittamisesta asetuksen 30. syyskuuta ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa.

Ravintolat saavat asetuksen mukaan olla auki klo 04 alkaen, ja ne on suljettava viimeistään klo 01. Anniskelun voi aloittaa aikaisintaan klo 09 ja se on lopetettava viimeistään klo 24. Asetus astuu voimaan 1. lokakuuta ja sen tarkoitus olla voimassa 31. lokakuuta saakka.

Ravintolat saavat uusille rajoituksille viikon siirtymäajan, ja niiden on ryhdyttävä noudattamaan asetusta tältä osin 8. lokakuuta alkaen.

Ravintoloiden asiakaspaikkamäärää ei rajoiteta, ja tiloissa saisi oleskella nykyinen eli normaali anniskeluluvassa tai rakennussuunnitelmassa sallittu määrä henkilöitä. Kaikilla asiakkailla tulee edelleen olla oma istumapaikkansa, ja ravintolan tulee huolehtia hyvistä hygieniakäytännöistä. Asiakkaat voivat edelleen hakea ruokansa ja juomansa esimerkiksi palvelutiskiltä.

Juttuvinkki: Koronavirusepidemian kiihtymisestä nähtävissä merkkejä – THL päivitti suosituksen kasvomaskien käytöstä

Lisäksi valtioneuvosto seuraa koronavirusepidemian ilmaantuvuutta eri alueilla lokakuun aikana. Kiihtymisvaiheeseen joutuneiden alueiden ravitsemistoimintaan voidaan säätää lisärajoituksia nopeasti. Siirtyminen todetaan THL:n asiantuntijaviranomaisen lausunnolla. Lausunnossa otetaan huomioon STM:n asettaman tilannekuva- ja mallinnusryhmän sekä sairaanhoitopiirin alueellisen yhteistyöryhmän näkemys aluekohtaisesta epidemiologisesta tilanteesta.

– HUSin alueella on jo kiihtymisvaihe, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi tiedotustilaisuudessa.

HUS on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Kiihtymisvaiheessa olevassa maakunnassa otetaan käyttöön rajaukset, joiden mukaan ravitsemusliikkeet on suljettava viimeistään kello 23 ja anniskelu päättyy kello 22. Lisäksi ravitsemisliikkeen sisätilassa tai sen osassa saa oleskella yhtäaikaisesti enintään puolet suurimmasta asiakasmäärästä.

Asiantuntija-arvio kiihtymisvaiheesta tehdään viikoittain, ja rajoitusmuutokset päätetään kahden viikon välein. Hallitus käsitteli neuvottelussaan myös mahdollisia kustannustuen vaihtoehtoja aloille, joiden toimintaedellytyksiin koronavirusepidemia on vaikuttanut pahiten.

Lue myös: Linnan juhlia ei vietetä tänä itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnassa – ”Ei se suinkaan vähennä juhlan merkitystä”

Kommentoi Facebookissa