Riitta-Liisa Roponen loisti – muut suomalaiset eivät

Riitta-Liisa Roponen on voittanut kuusi MM-mitalia ja yhden olympiamitalin

Riitta-Liisa Roponen on voittanut kuusi MM-mitalia ja yhden olympiamitalin. (Kuva AOP)

Riitta-Liisa Roponen, 42, oli Oberstdorfin MM-kisojen 10 kilometrin hiihdon paras suomalainen. Roposen sijoitus oli kymmenes.

HIIHTO Vapaalla tyylillä hiihdetyssä Oberstdorfin MM-kisojen naisten 10 kilometrin kilpailussa nähtiin suomalaisyllätys, kun 42-vuotias Riitta-Liisa Roponen oli yllättäen kilpailun paras suomalainen sijoituttuaan kymmenenneksi.

Helmikuun alkupuolella Pyhäjärven SM-kisoissa Roponen hiihti kultaa osoittaen siinä kisassa olevansa MM-kisamatkan arvoinen. Silti harva olisi uskonut, että Roponen olisi Oberstdorfin 10 kilometrillä paras suomalainen.

Roponen hiihti arvokisoissa ensi kertaa Salt Lake Cityn olympiakisoissa 2002. Urallaan hän on voittanut viestissä kaksi MM-kultaa ja kaksi MM-pronssia sekä sprinttiviestissä MM-kultaa sekä hopeaa. Vancouverin 2010 olympialaisissa Roponen voitti viestipronssia.

Roposen suoritusta Oberstdorfissa on syytä ylistää. On todella kova saavutus sijoittua MM-kisoissa 42-vuotiaana kymmenen parhaan joukkoon.

Samalla kritiikkiä on syytä kohdistaa Suomen muiden naishiihtäjien suoriutumiseen. Krista Pärmäkoski oli 10 kilometrillä 13:s, Laura Mononen 24:s ja Anne Kyllönen 40:s.

Pärmäkoski voitti Pyeongchangissa 2018 vapaalla hiihdetyssä 10 kilometrin kilpailussa olympiapronssia. Muutamassa vuodessa hänen tasonsa on tipahtanut huomattavasti.

Pärmäkosken tämän kauden heikohkoa suoriutumista on selitelty sairasteluilla. Valmentautumista on kuitenkin syytä kyseenalaistaa. Moni arvokisavoittajakin on sairastellut kauden aikana ja voittanut silti kultaa.

Mononen suoriutui 10 kilometrillä suunnilleen odotetulla tasolla. Kyllönen puolestaan oli totaalinen pettymys.

Kultaa 10 kilometrillä voitti Norjan Therese Johaug. Hän päihitti toiseksi sijoittuneen Ruotsin Frida Karlssonin peräti 54,2 sekunnilla. Kolmanneksi hiihtänyt Ruotsin Ebba Andersson hävisi Johaugille yli minuutilla.

Johaug nappasi Oberstdorfin MM-kisoissa toisen kultamitalinsa. Hän on maastohiihtohistorian ylivoimaisimpia arvokisavoittajia.

Suomalaisittain naisten hiihdon voisi sanoa olevan kriisissä. Roposen menestys narisuttaa naisten muun joukkueen uskottavuutta entisestään.

Pyhäjärvellä 13. helmikuuta Roponen voitti siis 10 kilometrin vapaan kisassa SM-kultaa. Toiseksi siinä kilpailussa sijoittui Kaisa Mäkäräinen hävittyään Roposelle 11,2 sekunnilla.

Mononen oli Pyhäjärvellä kolmas 24,3 sekuntia Roposta hitaampana. Anne Kyllönen oli neljäs hävittyään Roposelle 28,3 sekuntia.

Pyhäjärven kisan tulostaso oli linjassa Oberstdorfin kisan kanssa. Olisikin ollut mielenkiintoista nähdä, mihin Mäkäräinen olisi Oberstdorfissa kyennyt. Hänelle olisi varmasti ollut käyttöä Oberstdorfissa Suomen viestijoukkueessakin.

Upean ampumahiihtouransa vuosi sitten lopettanut Mäkäräinen on tehnyt kuitenkin selväksi, ettei palaa kansainvälisiin kilpailuihin. Hän jäähdyttelee korkeintaan SM-tasolla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomi on menestynyt Oberstdorfissa yli odotusten – mitaleja voi tulla vielä lisää

Kommentoi Facebookissa