Rikollisilla saattaa olla työvaatetus – moni on kuvitellut asuntomurtautujien olleen luvallisella asialla

Tekotavat ovat suorasukaisia eli asuntoon tunkeudutaan sen heikommasta kohdasta, joka on samalla suojainen tekijälleen.

Tekotavat ovat suorasukaisia eli asuntoon tunkeudutaan sen heikommasta kohdasta, joka on samalla suojainen tekijälleen. (Kuva Fotolia)

Murrot ovat nykyisin nopeita ja anastettu omaisuus pienikokoista, rajat ylittävä rikollisuus on haaste.

ASUNTOMURROT Vuoden 2018 alussa asuntomurtojen määrä on kasvanut verrattuna vuoteen 2017. Poliisi on kirjannut asuttuihin asuntoihin kohdistuneita törkeitä varkauksia kahden ensimmäisen kuukauden osalta yhteensä 218 kertaa. Vuosi sitten luvut kertoivat 189 asuntomurrosta.

Poliisi on tiedottanut viimeaikoina asuntomurtajien aktiivisuudesta muun muassa pääkaupunkiseudulla. Viimeisin koskee kolmen ulkomaalaisen murtokoplaa, jota epäillään ainakin 17 asuntomurrosta Espoon ja Helsingin alueella. Päivän Lehti kirjoitti tapauksesta tässä.

– Asuntomurtajat pyrkivät sulautumaan ympäristöönsä ja tekoja tehdään paljolti päiväaikaan. Rikollisilla saattaa vaatetuksena olla niin sanottu työvaatetus ja moni silminnäkijä on kuvitellut näiden tällöin olleen luvallisella asialla muun muassa omakotitalojen pihamailla nähtyinä, kertoo poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

Ahon mukaan osa murroista on selkeästi perustunut asunnon tarkkailuun, sillä talon jäätyä tyhjäksi esimerkiksi omistajan kaupassa käynnin ajaksi, on asuntoon murtauduttu. Monesti rikollinen pyrkii varmistamaan työrauhan soittamalla ensin asunnon ovikelloa.

Aho kehottaa painamaan kiertävien ja epämääräisten ovikellon soittajien tuntomerkit ylös ja ilmoittamaan niistä hätäkeskukseen numeroon 112, etenkin jos soittaja ei osaa kertoa paremmin järkevää syytä tekemisilleen.

Asunnoista anastetaan yleisemmin pienikokoista omaisuutta, jotka on helppo viedä mukana eli rahaa ja koruja. Usein anastetaan myös elektroniikkaa kuten kannettavia tietokoneita ja puhelimia. Poliisilla on esitutkinnassa usein ongelma tunnistaa epäillyiltä rikollisilta takavarikoidun omaisuuden alkuperä eli mistä se on anastettu.

Omistajilla on harvoin hyviä tunnisteita tai kuvia omaisuudestaan. Ahon mukaan tällainen inventaario tulisi jokaisen tehdä syystä, että rikoksen tapahduttua sillä helpotetaan poliisin työtä ja mahdollisesti omaa asiointia vakuutusyhtiössä.

Usein maahan rikollisessa mielessä tulleet ulkomaiset rikollisryhmät tekevät asuntomurtoja lyhyenä aikana ja suurella volyymilla. Tekotavat ovat suorasukaisia eli asuntoon tunkeudutaan sen heikommasta kohdasta, joka on samalla suojainen tekijälleen. Ahon mukaan omakoti- ja rivitaloasuntojen takapihojen kautta tunkeutuminen on yleisintä.

Jos itse teoilla ei ole ulkoisia silminnäkijöitä, niin rikosilmoituksiin kirjatun tiedon mukaan hälytyslaitteet ja kamerat ovat saattaneet tiedon teosta reaaliaikaisesti omistajille tai kontrollia suorittaville palveluntarjoajille. Tekijät ovat harvoin jääneet tekopaikalle odottelemaan kun kiinnijäämisriski on heille paljastunut eli tällöin teot yleensä keskeytyvät.

Rikossarjojen jälkeen tekijät poistuvat nopeasti maasta yhdessä ja erikseen sekä eri suuntiin, Aho kertoo. Tällaisen rikollisuuden torjuminen on haaste niin asunnon omistajille kuin poliisille.

– Asuntomurron uhrin on muistettava, ettei tutki ja sotke asuntomurron jälkiä. Ne ovat poliisin tutkimuksille tärkeitä ja asuntomurtorikollisuuden torjuminen on muutoinkin poliisille riittävän haasteellista, poliisitarkastaja Jyrki Aho muistuttaa.

Kommentoi Facebookissa