Robert Heleniuksen uran yllätyskäänne – ”kehäraakista” MM-ottelun porteille

Robert Helenius kehässä Las Vegasissa.

Robert Helenius kehässä Las Vegasissa. (Kuva: AOP)

Robert Heleniuksella on yhä mahdollisuus kruunata uransa MM-otteluun, josta tulisi varmasti yli miljoonan dollarin palkkio.

NYRKKEILY Robert Helenius voitti sunnuntaina Las Vegasissa puolalaisen Adam Kownackin teknisellä tyrmäyksellä. Heleniuksen voitto ei sinänsä ollut yllätys, mutta yllättävää oli, kuinka ylivoimainen hän ottelussa lopulta oli.

Muutama vuosi sitten paljon julkisuudessa ollutta ja alle odotusten otellutta Heleniusta pidettiin jo kehäraakkina, jonka ura olisi pian lopuillaan. Toisin kuitenkin kävi. Nyt Helenius onkin jälleen Suomen puhutuimpia urheilijoita, joka on lähellä jopa MM-ottelua.

Helenius pääsisi todennäköisesti raskaansarjan MM-otteluun, jos WBA-liiton hallitsevan maailmanmestarin, ukrainalaisen Oleksander Usykin uusintaottelu Anthony Joshuan kanssa viivästyy. Syyskuussa Usyk voitti Joshuan kaikin tuomariäänin.

Usykin ja Joshuan uusintaottelusta ei vielä ole sovittu. Jos uusintaottelua ei saada sovittua lähitulevaisuuteen, voisi Helenius päästä ottelemaan Usykia vastaan ensi vuoden alkupuolella.

Helenius on jo 37-vuotias. Hänellä ei ole ammattinyrkkeilyssä montaa vuotta jäljellä, joten hän varmasti haluaa otella Usykia vastaan mahdollisimman pian, jos tilaisuus tulee.

Heleniuksen ura on ollut viime vuosina melkoista vuoristorataa. Muutama vuosi sitten harva olisi uskonut hänen nousevan vielä MM-otteluehdokkaaksi, kun hän hävisi WBC-liiton Silver-MM-titteliottelun Dillian Whytelle. Helenius otti otteluun lähtiessään tietoisen riskin suuren ottelupalkkion takia ja vaaransi samalla urakehitystään.

Pari vuotta sitten Helenius hävisi Gerald Washingtonille tyrmäyksellä. Sen tappion odotettiin heikentävän Heleniuksen uranäkymiä, mutta niin vain hän on ponnistanut kanveesista jälleen pystyyn.

Helenius tyrmäsi maaliskuussa 2020 Kownackin New Yorkissa. Sitten tuli koronapandemia ja ottelut jäivät puoleksitoista vuodeksi Heleniukselta tauolle.

Helenius ajautui koronatauolla rahapulaan, kun ammattia ei voinut harjoittaa. Tyrmäys Kownackista toi Heleniuksen tilille Viasatin tietojen mukaan noin 430 000 euroa, joten talous lienee hänellä taas raiteillaan.

MM-otteluun pääsy ei olisi Heleniukselle tärkeä pelkästään urheilullisena tavoitteena. Hän saisi ottelupalkkiona varmasti yli miljoona dollaria, mikä nelikymppisten kynnyksellä on ammattinyrkkeilijälle todella merkittävä rahapotti.

Heleniuksen pääsy MM-otteluun olisi suomalaisen 2000-luvun urheiluhistorian merkittävimpiä tapahtumia. Sitä voisi hyvin verrata Kimi Räikkösen F1-mestaruuteen, Leijonien MM-kultaan tai Huuhkajien EM-kisapaikkaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Peruskorjattu Olympiastadion näytti puutteensa – moni katsoja raivoissaan

Kommentoi Facebookissa