Rosa Pohjolaiselta kova suoritus alppihiihdon maailmancupissa – potentiaalia maailman kärkeen

Rosa Pohjolainen on Suomen alppihiihdon merkittävä lupaus. (Kuva AOP)

Rosa Pohjolainen oli Schladmingin pujottelussa peräti 14:s. Se on hänen uransa paras sijoituksensa alppihiihdon maailmancupissa.

ALPPIHIIHTO Suomen alppihiihdon 18-vuotias suurlupaus Rosa Pohjolainen osoitti kylmäpäisyyttä laskemalla tiistai-iltana Itävallan Schladmingissa järjestetyssä maailmancupin pujottelussa sijalle 14. Ensimmäisellä kierroksella hän laski lähtönumerolla 54 sijalle 14, mikä oli todella kova suoritus.

Pohjolainen olikin innoissaan.

– Tämä oli minun ensimmäinen iltakisa ja ensimmäiset maailmancupin pisteet ulkomailla. Levin jälkeen on ollut vaikeuksia, on tullut epäonnistumisia kisoissa ja ulosajoja. Oli mukava saada onnistuminen kisassa. Toinen lasku meni vähän heikommin, en saanu käännöksiä oikein osumaan kohdalleen. Kun pisteet taskussa pääsee kotiin, niin onhan tässä hyvä fiilis, Pohjalainen kommentoi Ski Sport Finlandin tiedotteessa.

Pohjolainen saavutti uransa parhaan sijoituksensa maailmancupissa. Marraskuussa Levillä hän oli ollut 24:s, joten oma ennätys parani kymmenellä pykälällä.

Vuonna 2003 syntynyt Pohjolainen oli ainoa molemmilla laskuillaan maaliin päässyt kilpailija. Se kertoo jo paljon hänen potentiaalistaan.

Pohjolaiseen voi asettaa hyviä odotuksia Pekingin olympialaisten suhteen, vaikka mitali siellä epärealistinen tavoite onkin. Pitkään alamaissa ollut suomalainen alppihiihto on saamassa Pohjolaisesta merkittävän piristysruiskeen.

Vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä alppihiihto kiinnosti Suomessa paljon, kun Kalle Palander, Tanja Poutiainen ja Sami Uotila olivat huipulla. Arvokisoista mieliin ovat jääneet tietysti Palanderin MM-kulta 1999 ja Poutiaisen olympiahopea Torinosta 2006.

Suomen alppihiihto hiipui 2010-luvulle tultaessa Palanderin ja Poutiaisen lopetettua uransa. Uusia läpimurtoja huipulle suomalaiset eivät ole tehneet.

Pohjolaisellakin on vielä pätkä maailman huippujen tasolle, mutta potentiaali hänellä on merkittävä. On toivottavaa, että Suomen urheilujärjestelmä kykenee tukemaan häntä arvoisellaan tavalla, jotta merkittävää lahjakkuutta ei hukattaisi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Hiihtäjiä valittiin Pekingin olympialaisiin – Suomen joukkueessa kaksi paikkaa auki

Kommentoi Facebookissa