Sähköautoja ensirekisteröitiin ennätysmäärä – kasvua yli 100 prosenttia

Täyssähköautojen päästöjen pienemisen taustalla on muun muassa akkujen valmistuksen päästöjen lähes puoliutuminen. (Kuvituskuva Fotolia)

Henkilöautojen hiilidioksidipäästöt ovat selvässä laskussa.

LIIKENNE Autoilijoiden kasvava kiinnostus ympäristöystävällisiin ajoneuvoihin näkyy ensirekisteröinneissä ennätyslukuina. Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit kasvoivat yli 100 prosenttia ja ladattavien hybridien ensirekisteröintien lasku taittuu uuteen nousuun. Käytettyjen autojen tuonnissa ladattavat hybridit olivat suosituin käyttövoima ja sähköautot nousivat toiseksi suosituimmaksi käyttövoimaksi.

Henkilöautoja ensirekisteröitiin vuonna 2023 yhteensä 87 508, joista ladattavien osuus oli 54 prosenttia. Täyssähköautoja ensirekisteröitiin ennätykselliset 29 536 kappaletta – kasvua edellisvuoteen verrattuna oli peräti 103 prosenttia.

– Kokonaisuudessaan ensirekisteröintien määrä on pitkän aikavälin keskiarvoa huomattavasti matalampi. Päästötavoitteiden kannalta on hienoa, että sähköautojen osuus kaikista henkilöautojen ensirekisteröinneistä oli jo yli kolmanneksen. Täyssähköautoja myös rekisteröitiin ensimmäistä kertaa ladattavia hybridejä enemmän, kertoo Traficomin johtava asiantuntija Juha-Pekka Konttinen.

Lisäksi vuonna 2023 Suomeen tuotiin käytettynä 38 252 henkilöautoa, joista ladattavia hybridejä oli 38 prosenttia ja sähköautoja 26 prosenttia. Samaan aikaan henkilöautoja romutettiin vain noin 60 000 kappaletta.

Ladattavien henkilöautojen määrän kasvu sekä uusien polttomoottorilla toimivien autojen parantunut energiatehokkuus näkyy positiivisesti henkilöautojen keskimääräisissä hiilidioksidipäästöissä. Uusien autojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt tippuivat 27,5 prosentilla edellisvuodesta ja olivat nyt 64,4 g/km. Vuonna 2022 vastaavat päästöt olivat 88,8 g/km. Täyssähköautojen käytön aikaiset päästöt ovat 0 g/km.

Vertailtaessa elinkaarisia kasvihuonekaasupäästöjä eri käyttövoimilla toimivien autojen välillä, täyssähköiset henkilöautot aiheuttavat keskiarvokilometreillä ajettuna jo alle kolmessa vuodessa vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin vastaavat bensiinikäyttöiset henkilöautot.

Täyssähköautojen valmistuksen aikaisten päästöjen viime vuosina tapahtuneen pienemisen taustalla on akkujen valmistuksen päästöjen lähes puoliutuminen ja sähköntuotannon päästöjen odotettua nopeampi päästövähennyskehitys.

Käyttövoimalla on suuri merkitys liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Kotimaan liikenne tuottaa reilun viidenneksen kaikista Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Kotimaan liikenteen päästöistä noin 95 prosenttia muodostuu tieliikenteessä ja tieliikenteen päästöistä yli puolet syntyy henkilöautoilusta.

Lue myös: Uuden auton hankinta mielessä? Tämä henkilöautojen päästö- ja kustannuslaskuri auttaa vertailussa

Kommentoi Facebookissa