Saimaannorpan pesintä on vaarassa – ”Eteläisellä Saimaalla talvi on menetetty”

Saimaannorpan poikanen kuvattuna vuonna 2018.

Saimaannorpan poikanen kuvattuna vuonna 2018. (Kuva Ismo Marttinen/ WWF)

Lumi- ja jää ovat äärimmäisen tärkeitä kuuttien selviytymisen kannalta.

SAIMAANNORPPA Saimaannorppa synnyttää poikasensa lumikinokseen kaivamaansa pesään. Pesä tarjoaa kuuteille turvaa petoja, kylmyyttä ja häirintää vastaan. Ilman pesän tarjoamaa suojaa jopa puolet kuuteista on vaarassa kuolla.

Viime vuosina kuuttien avuksi on kolattu Metsähallituksen johdolla niin sanottuja apukinoksia. WWF on vastannut kinosten tekemisestä Saimaan eteläosissa alueella, joka ulottuu Puumalasta Lappeenrannan seudulle asti.

Tänä vuonna poikkeuksellisen huono lumi- ja jäätilanne on asettanut kuitenkin rajoituksia kinosten kolaamiselle. Saimaan keskiosissa, eli Savonlinnan seudulla, kinoksia on tehty jonkin verran, mutta WWF:n vastuualueilla tilanne on äärimmäisen huolestuttava.

WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen kävi keskiviikkona kokeilemassa jään kestävyyttä Taipalsaaren edustalla sijaitsevalla Ilkonselällä. Jään paksuus oli kolme senttimetriä.

– Pari metriä uskalsin jäälle astella. Ei se pilkkimiestä olisi kestänyt. Kolaamaan ei ollut mitään asiaa, Marttinen sanoo.

Kaikkien saimaannorpan suojelemiseksi tehtävien apukinosten tulee olla valmiina 23. helmikuuta mennessä. Tämän jälkeen norpille pitää suoda pesimärauha riippumatta siitä, onko niillä lumikinoksen suojaa vai ei. Pientä toivoa tarjoaa se, että lumi- ja jäätilanne vaihtelee paljon alueittain.

– Seuraavien kahden viikon aikana sää ei näytä kylmenevän merkittävästi. Valitettavasti näyttää siltä, että täällä eteläisellä Saimaalla talvi on menetetty.

Ilmastonmuutos on saimaannorpan suurimpia uhkia. Metsähallitus ja WWF:nkin tukemat Itä-Suomen yliopiston norppatutkijat ovat selvittäneet jo useiden vuosien ajan, hyväksyvätkö saimaannorpat ihmisten tekemiä rakennelmia synnytyspesikseen.

Vuonna 2018 tutkimuksessa tehtiin läpimurto, kun norppanaaras synnytti terveen kuutin ponttoneiden varassa kelluvaan ja pohjaan ankkuroituun keinopesään. Saimaannorpan keinopesät ovat prototyyppejä, joita kehitetään ja testataan. Tänä talvena Saimaalle testiin tulee vajaat kymmenkunta keinopesää eri materiaaleista.

Lue myös: Norppakanta on kasvanut Saimaalla yli 400 yksilön – suojelun alkaessa norppia oli vain sata

Kommentoi Facebookissa