Saksaan keskittynyt Wunderball jatkaa tasokasta suomalaista futiskirjasyksyä

Länsi-Saksa ja DDR kohtasivat Hampurissa pelatussa jalkapallon MM-kisaottelussa 1974. DDR voitti ainoaksi jääneen Saksojen keskinäisen A-maaottelun 1-0, mutta Länsi-Saksa voitti kotikisoissaan MM-kultaa. (Kuva AOP)

Saksa on Euroopan menestynein jalkapallomaa, vaikka lajin kehityksessä on useasti ollut kilpailijoitaan jäljessä. Uutuuskirja valottaa Saksan jalkapallon värikästä historiaa perusteellisesti.

JALKAPALLO Marras-joulukuussa Qatarissa pelattava jalkapallon MM-turnaus on moneltakin kantilta kyseenalainen projekti, mutta positiivisena ilmiönä kisat näkyvät suomalaisessa urheilukirjasyksyssä. Isänpäivä- ja joululahjamarkkinoille on tullut useampi tasokas jalkapalloaiheinen kirja.

Esa Mäkijärven kirjoittama tuore teos, Wunderball – Saksan jalkapallon tarina (Aviador), on pätevä kirja Saksan jalkapallon historiasta. Neljä maailmanmestaruutta ja kolme Euroopan mestaruutta voittanut Saksa on ollut Suomessa jalkapallon osalta monille inhokki, mutta paljon Suomestakin löytyy väkeä, joka tykkää Bundesliigasta ja Saksan maajoukkueesta Die Mannschaftista.

Kun ajatellaan Saksan jalkapallon mittavaa menestystä, voi Wunderball-kirjaa lukiessa tulla yllätyksenä, että pitkään 1900-luvun alkupuolella Saksa oli jalkapallossa muuta Eurooppaa jäljessä. Saksan jalkapallokulttuuri kehittyi suhteellisen myöhään.

Myös ammattilaisuudessa Saksan Bundesliiga oli muita Euroopan huippusarjoja jäljessä pitkään toisen maailmansodan jälkeen, mikä johtui maan jalkapallopomojen asenteesta. Lopulta väistämättömälle kehitykselle oli 1960-70 -lukujen taitteessa annettava periksi.

Kirjassa käydään hienosti läpi Saksan historiallisten tapahtumien, kuten natsismin, DDR:n ja Saksojen yhdistymisen vaikutusta maan jalkapalloon. Seurajoukkueista keskiössä on tietysti monien inhoama jättiläinen Bayern München, jonka ylivaltaa ei viime vuosina ole saatu horjutettua.

Saksassa on pelannut useita suomalaisiakin. Mielenkiintoista kirjan antia on kertomus Juhani Peltosesta, joka 1964-1966 oli itse asiassa Hamburger SV:n ainoa täysammattilainen. Seuran tähtipelaaja Uwe Seelerkin pyöritti peliuransa aikana huoltoasemaa.

Hieman yllättävää on, ettei Arminia Bielefeldissa 1982-1983 pelannutta maalivahtia Olli Isoahoa kirjassa mainita. Liekö hän unohtunut Mäkijärveltä?

Wunderball-kirjassa on muutama tökerö asiavirhekin. Diego Maradona ei tähdittänyt Argentiinan MM-kultajoukkuetta 1978, koska ei tullut valituksi niihin kisoihin. Neuvostoliitto ja Jugoslavia eivät pelanneet viimeistä arvoturnaustaan EM-kisoissa 1988, vaan vasta MM-kisoissa 1990. Jugoslavia ei ollut 1988 EM-kisoissa edes mukana.

Wunderball – Saksan jalkapallon tarina, on joka tapauksessa mielenkiintoista luettavaa jokaiselle jalkapallosta kiinnostuneelle. Piti Saksasta tai ei.

Tänä syksynä on julkaistu kolme muutakin tasokasta futiskirjaa. Vastapainon kustantamat Jalkapallon MM-kisojen suurimmat ottelut sekä Riistopallon MM-kisat Qatarissa ovat erittäin ajankohtaisia teoksia, vaikka ensin mainitussa historiaa käsitelläänkin.

Suomalaisen jalkapallon historiaan voi perehtyä valmentajalegenda Martti Kuuselan elämäkertakirjassa Pallopoikana maailmalla (Readme.fi). Kuusela, kaikkien aikojen menestynein suomalainen jalkapallovalmentaja, vei Suomen melkein Meksikossa 1986 pelattuun Maradonan tähdittämään MM-turnaukseen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajissa riittää poisjääntejä – Teemu Pukkikin sivussa

Kommentoi Facebookissa