Säteilyturvakeskus rauhoittelee – sähkökatko Tshernobylissä ei aiheuta säteilyvaaraa Ukrainassa tai Suomessa

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui huhtikuussa vuonna 1986, mutta sen vaikutukset huomataan edelleen.

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui huhtikuussa vuonna 1986, mutta sen vaikutukset huomataan edelleen. (Kuva Anton Lavrinienko)

Tshernobyl ei ole toiminnassa oleva ydinvoimala, mutta se vaatii kuitenkin jatkuvaa ylläpitoa.

YDINVOIMA Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet sähkökatkosta Tshernobylin ydinvoimalaitosalueella. Alueella tarvitaan sähköä esimerkiksi käytetyn ydinpolttoaineen jäähdytyksen turvaamiseen suurissa vesiallasvarastoissa.

Säteilyturvakeskus sanoo, että sähkön menetys ei kuitenkaan vaaranna säteilyturvallisuutta Ukrainassa tai Suomessa. Alueella on sähköverkosta riippumatonta varavoimaa käytössä noin kahden vuorokauden ajaksi.

Ilman sähköä varastoaltaiden vesi lämpenee hitaasti. Lämpö altaista poistuu ilmaan, kun vesi haihtuu. STUK:n mukaan kestää useita päiviä tai jopa viikkoja, ennen kuin altaisiin tarvitaan lisätä vettä.

Tshernobylissä tapahtui ydinvoimalaonnettomuus huhtikuussa 1986. Tuhoutunut ydinreaktori oli vesijäähdytteinen ja onnettomuuden jälkeen reaktorin päälle rakennettiin suojakuori. Tshernobyl ei ole toiminnassa oleva ydinvoimala, mutta se vaatii kuitenkin jatkuvaa ylläpitoa. Alueella on käytetyn ydinpolttoaineen ja muun ydinjätteen varastoja.

Venäjä valtasi Tshernobylin ydinvoimala-alueen hyökättyään Ukrainaan. Hyökkäyksen aikana lisäksi Zaporižžjan ydinvoimalaitoksen aluetta Ukrainassa on pommitettu ja siellä syttyi tulipalo.

Ukrainan viranomaisen mukaan pommitukset vaurioittivat laitosalueella olevia tukirakennuksia, mutta itse voimalaitosyksiköt säilyivät ehjinä.

Lue myös: Sienissä on edelleen Tshernobylin säteilyä – käytölle ei kuitenkaan rajoituksia

Kommentoi Facebookissa