Sebastian Vettel jatkaa Formula ykkösissä – saa mielenkiintoisen mahdollisuuden

Sebastian Vettel voitti Formula ykkösissä neljä maailmanmestaruutta vuosina 2010-13

Sebastian Vettel voitti Formula ykkösissä neljä maailmanmestaruutta vuosina 2010-2013. (Kuva AOP)

Sebastian Vettel jättää Ferrarin tämän kauden jälkeen ja kilpailee ensi kaudella Aston Martin -tallissa.

FORMULA 1 Torstaina vahvistettiin, että Formula ykkösten nelinkertainen maailmanmestari Sebastian Vettel siirtyy ensi kaudeksi Aston Martin -talliin. Jo aiemmin oli selvillä, ettei Vettel jatkaisi ensi kaudella Ferrarilla.

Vettel on allekirjoittanut Aston Martinin kanssa kaksivuotisen sopimuksen. Diilin taloudellisia yksityiskohtia ei julkistettu, mutta tiettävästi Vettelin palkka tulee laskemaan Aston Martinilla huomattavasti. Silti hän tienaa kaudessa miljoonia euroja.

Tällä kaudella Aston Martin kilpailee Formula ykkösissä vielä nimellä Racing Point. Tallia on syytetty Mercedeksen kopioinnista. Racing Pointin auto onkin saanut lempinimen ”pinkki Mercedes”.

Racing Point tunnettiin 1991-2005 nimellä Jordan. Eddie Jordanin jouduttua luopumaan tiimistään talousongelmien takia, siirtyi talli 2006 ensin venäläisomistukseen ja toimi yhden kauden ajan nimellä Midland, joka lopetti leikin yhden kauden jälkeen. Vuonna 2007 tallin nimenä oli Spyker hollantilaisen urheiluautovalmistajan mukaisesti.

Intialaisliikemies Vijay Mallya osti tallin Spykeriltä 2007 ja muutti sen Force India -nimiseksi. Tällä nimellä talli toimi kymmenen vuoden ajan, kunnes päätyi konkurssihakemuksen kautta kanadalaisliikemies Lawrence Strollin johtaman sijoittajaryhmän haltuun.

Aston Martin -projekti tuli kuvioihin mukaan Strollin kautta. F1-talliprojektin kautta James Bond -elokuvistakin tunnetun urheiluautomerkin brändinäkyvyyttä pyritään kasvattamaan.

– Olen innoissani, kun tämä jännittävä uutinen vihdoin julkistettiin. Olen äärimmäisen ylpeä, että minusta tulee Aston Martinin kuljettaja vuonna 2021. Uusi seikkailu alkaa legendaarisen autonvalmistajan leivissä. Tiimin tämän kauden tulokset ovat olleet vakuuttavia, ja uskon, että tulevaisuus näyttää yhä paremmalta, Vettel sanoi tiedotteessa.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Vettel, 33, aloitti Formula ykkösissä 2007 BMW-tallissa ajettuaan Indianapolisin osakilpailussa Robert Kubican sijaisena. Varsinaisesti hänen sopimuksensa kuului Red Bullille, joka ajatti häntä 2007-2008 kakkostallissaan Toro Rossolla.

Vuonna 2009 Vettel nousi Red Bullin ykköstiimin kuljettajaksi. Hän voittikin neljä perättäistä maailmanmestaruutta 2010-2013.

Viime vuosikymmenen alkuvuosina Vettel oli F1-sarjan merkittävin tähti. Status rapisi, kun 2014 hän oli Red Bullilla tallikaveriaan Daniel Ricciardoa hitaampi.

Uskottavuutensa Vettel pelasti väliaikaisesti siirtymällä 2015 Ferrarille. Hän ei kuitenkaan kyennyt auttamaan Ferraria maailmanmestaruuksiin.

Vettelin paineensietokyky ei ole vakuuttanut. Ferrari-vuosinaan hän on useammassa kisassa tehnyt käsittämättömiäkin mokia.

Vettelin julkisuusarvo riitti kuitenkin paikkaan Aston Martin -projektissa. Hän saa vielä yhden mahdollisuuden.

– Lawrence Strollin energia ja sitoutuneisuus inspiroivat minua. Uskon, että saamme yhdessä aikaiseksi jotain aivan erityistä. Rakastan Formula ykkösiä edelleen, ja ainoa motivaationi on kilpailla kärkipäässä, Vettel ilmoittaa.

Formula ykkösten tekniset säännöt muuttuvat 2022 merkittävästi ja Mercedes mahdollisesti menettää ylivoimansa. F1-sarjasta voikin 2022 tulla huomattavasti tasaisempi sarja ja Vettel voi silloin tehdä paluun kärkikaartiin.

F1-sarjassa nähdään 2021 ainakin kaksi uudelleen brändättyä tallia. Renaultin F1-talli brändätään Alpine-nimelle ja autot ovat ensi kaudesta eteenpäin Ranskan perinteisen kilpavärin mukaisesti siniväritteisiä. Aston Martinin autot väritetään mahdollisesti vihreäksi, joka oli brittiläisten kilpa-autojen alkuperäinen väri.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottas epäonnistui pahasti – palaute sen mukaista

Kommentoi Facebookissa