Seuraava suomalainen formulamestari? – Kimilänen ja Kimi kisaavat samoissa tapahtumissa

Emma Kimiläinen on W Series-formulasarjan historian ensimmäinen suomalaisvoittaja. (Kuva Colin McMaster/LAT Images/W Series)

Emma Kimiläinen on W Series-formulasarjan historian ensimmäinen suomalaisvoittaja. (Kuva Colin McMaster/LAT Images/W Series)

FIA haluaa W Seriesin avulla lisätä moottoriurheilussa sukupuolten välistä tasa-arvoa.

FORMULA Naisten formulasarja W Series on julkistanut suunnitelmana toiselle kaudelleen. Kausi 2020 kattaa kahdeksan kilpailua. Sarjassa on mukana 20 kuljettajaa.

Suomalainen Emma Kimiläinen valmistautuu toiseen kauteensa W Seriesissä. Viime kaudella Kimiläinen sijoittui sarjan pisteissä viidenneksi, vaikka kaksi kisaa jäi häneltä väliin Hockenheimin avauskilpailun rajun kolarin seurauksena.

Kimiläinen ajoi Hollannin Assenin kilpailussa voittoon. Todennäköisesti hän olisi taistellut sarjan mestaruudesta, jos olisi ajanut kauden kaikki kuusi kilpailua.

W Seriesin historian ensimmäiseksi mestariksi kruunattiin britti Jamie Chadwick. Kimiläisen edelle pisteissä sijoittuivat myös Hollannin Beitske Wisser, Britannian Alice Powell ja Espanjan Marta Garcia.

Formula W:ssä kaikki kuljettajat kilpailevat samanlaisella kalustolla, joten Formula ykkösiin verrattuna kilpailu on reilumpaa. Tulokset ratkaistaan kuljettajien ajotaidoilla.

W Series-sarjaa ajetaan Tatuusin valmistamilla F3-autoilla, joissa on 1,8 litrainen turbomoottori. Tehoa on 270 hevosvoimaa.

Kansainvälinen Autoliitto FIA haluaa W Seriesin avulla lisätä moottoriurheilussa sukupuolten välistä tasa-arvoa. Kaikkien mieleen W Series ei kuitenkaan ole. Onhan moottoriurheilu ratsastuksen ohella yksi harvoista urheilumuodoista, joissa miehet ja naiset voivat kisata samalla viivalla ilman fyysisten erojen väistämättömiä tasoeroja.

Formula ykkösissä naisajajat eivät ole kuitenkaan menestyneet. 1970-luvulla kisannut italialainen Lella Lombardi on ainoana naiskuljettajana päässyt F1-kisassa pisteille. Viimeisin F1-kisaviikonloppuun virallinen naisosanottaja oli italialainen Giovanna Amati, joka 1992 hyytyi karsintaan.

Pohjois-Amerikassa Indy-sarjoissa naiskuljettaja Danica Patrick on yltänyt osakilpailuvoittoon. Hän kilpaili miehiä vastaan tasaisen hyvin myös NASCAR-sarjassa.

Ralliautoilusta muistetaan 1980-luvulta ranskalainen Michele Mouton, joka voitti neljä osakilpailua. Viime vuosina MM-ralleissa on nähty naiskuljettajia erittäin vähän.

W Series-sarjan vastustajilla on pätevät argumentit, mutta niin on sarjan puoltajillakin. Kaudella 2020 FIA pyrkii saamaan sarjalle enemmän julkisuutta. Sitä varmasti tulee, kun W Series -kilpailuja ajetaan syksyllä Yhdysvaltojen ja Meksikon osakilpailujen yhteydessä lauantaina. Muut kisat ajetaan Saksan vakioautosarjan DTM:n kisaviikonloppuina.

Meksikon ja Yhdysvaltojen F1-kilpailuissa Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas ja Emma Kimiläinen nähdään radalla samana viikonloppuna. Ulkomailla Emma Kimiläisen sukunimi yhdistetään Räikköseen ja toiset ovat jopa kysyneet, ovatko Kimi ja Emma sukua keskenään.

Suomessa sarja voi saada paljonkin julkisuutta, jos Kimiläinen menestyy. Mestarina Kimiläinen voisi olla vahvoilla vuoden urheilijaäänestyksessäkin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottaksen tallin ympärillä hurjia huhuja – ”Miksi kumpikaan heistä ei siirtynyt sinne?”

W Series -sarjan kilpailukalenteri 2020

30.5. Igora Drive, Venäjä
13.6. Anderstorp, Ruotsi
27.6. Monza, Italia
11.7. Norisring, Saksa
23.8. Brands Hatch, Englanti
5.9. Assen, Hollanti
24.10. Austin, Texas
31.10. Mexico City, Meksiko

Kommentoi Facebookissa