Silja Kosonen olympialaisiin – heitti moukarin SE-tuloksen ja nuorten ME-tuloksen

Silja Kosonen on heittänyt moukarin Suomen ennätyksen ja alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen (Kuva AOP)

Silja Kosonen on heittänyt moukarin Suomen ennätyksen ja alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen. (Kuva AOP)

Silja Kosonen paransi jo toisen kerran tänä vuonna moukarin Suomen ennätystä. Hänen tuloksensa 73,43 on myös nuorten maailmanennätys ja rikkoo kirkkaasti Tokion olympiarajan.

YLEISURHEILU Silja Kosonen varmasti paikkansa Tokion olympialaisiin heittämällä Vaasassa moukarinheiton Suomen ennätystuloksen 73,43. Tulos on myös alle 20-vuotiaiden maailmanennätystulos.

Kososen tulos rikkoi kirkkaasti myös olympiakisojen tulosrajan 72,50.

– Olen odottanut tätä todella kauan. Aloin jo epäillä itseäni, että puhuinko ME:stä liian aikaisin, Kosonen tunnusti kommentoi SUL:n tiedotteessa.

Kosonen myönsi nuorten ME-tuloksensa tulleen tuli pienenä yllätyksenä.

– En minä koskaan näe täältä, miten pitkälle se lentää. Yleisön reaktioista päättelin, että se taisi mennä vähän pidemmälle.

Kosonen heitti kovan tuloksen jo kisan toisella kierroksella. Se lievensi paineita. Viidennellä kierrokselle tuli sitten ME-tulos,

– Heitin toisella 71,64 ja kun se jo käytännössä varmisti olympiapaikan, kävin valmentaja Jani Pihkasen luona. Itkin ja tärisin sen verran, että jätin kolmannen heiton väliin, hän kertoi.

Kososen mukaan ME-heiton taustalla oli myös onnistunut valmistautuminen. Äidiltä tuli apua.

– Äiti teki minulle nyt pitkästä aikaa letit eli onnenkampauksen. Meillä oli hotellissa myös mahdollisuus istua pitkään kylmässä vedessä. Uskon, että sekin auttoi valmistautumisen onnistumisessa, Kosonen kertoi.

Myös aiempi Suomen ennätys oli Kososen nimissä. Hän oli maaliskuussa heittänyt 72,44.

Edellinen alle 20-vuotiaiden maailmanennätystulos ehti olla voimassa 16 vuoden ajan. Kiinan Zhang Wenxiu heitti 73,24 vuonna 2005.

Vaasan kilpailussa toiseksi heitti Krista Tervo tuloksella 71,60. Hänkin on lähellä paikkaa Tokion kisakoneeseen.

Tervo on kansainvälisen yleisurheiluliiton rankingissa 31. sijalla tuloksellaan 71,81. Mukaan Tokioon pääsee 32 naismoukarinheittäjää.

– Kyllä sen olympiapaikan pitäisi vissiin olla varma. Vielä ei heitto ollut ihan niin hyvää kuin voisi. Tässä on ollut sellaista kisarumbaa, ettei ole ehtinyt harjoittelemaan. Mutta nyt siihen on aikaa. Parempaa on vielä luvassa, Tervo sanoi SUL:n mukaan.

Maailman kärki on Kososelta ja Tervolta toki kaukana. Yhdysvaltain DeAnna Price heitti muutama päivä sitten kauden kärkituloksen 80,31 rikkoen toisena naisena historiassa 80 metrin rajan. Kosonen on tämän kauden maailmanrankingissa sijalla 20.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kristiina Mäkelä komeasti yli olympiarajan

Kommentoi Facebookissa