Sinimustan liikkeen pomolle sakkotuomio – kiihotti kansanryhmää vastaan

Oikeuden käsittelyssä ollut syyte nousi tekstistä, joka oli laitettu Twitteriin maaliskuussa 2020. (Kuvituskuva Fotolia)

Twitterissä julkaistussa tekstissä solvattiin syyttäjän mukaan maahanmuuttajia sekä homoseksuaaleja.

TUOMIO Sinimustan liikkeen varapuheenjohtaja Olavi Saarelainen, 28, on tuomittu sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Entinen Lempäälän kunnanvaltuutettu Olavi Saarelainen sai taannoin julkisuutta, kun hän laittoi sosiaalisessa mediassa profiilinsa taustakuvaksi Hitler-Jugend -aiheisia kuvia. Lempäälän kunnanisät ja -äidit eivät Saarelaisen kuvavalinnoista tykänneet. Kun kuvista nousi meteli, Saarelainen vaihtoi profiiliinsa kuvan Auschwitzin keskitysleiristä. Teksti kuului: ”Tervetuloa Lempäälään.

Nyt oikeuden käsittelyssä ollut syyte nousi tekstistä, jonka Saarelainen oli laittanut Twitteriin maaliskuussa 2020:

”Voisiko koronan tuomia rajoituksia soveltaa myös mamuihin, homoihin ja muihin syöpäisiin vähemmistöihin? Yhteiskuntaa nakertavat vähemmistöt aiheuttavat enemmän pahaa ajansaatossa kuin yksi virus.”

Syyttäjän mukaan Saarelainen tekstissään panetteli ja solvasi maahanmuuttajia sekä homoseksuaaleja.

– Kirjoituksella on luotu mielikuva, jonka mukaan edellä mainitut ihmisryhmät olisivat alempiarvoisia ja että he olisivat yhteiskunnalle vahingollisia, sanoi syyttäjä Olli Sulkonen.

– Kirjoitukset loukkaavat yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa ja ovat omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa kyseisiä ihmisryhmiä kohtaan eivätkä tämän vuoksi nauti sananvapauden suojaa, syyttäjä sanoi.

Syyttäjä vaati Olavi Saarelaiselle vähintään 40 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta. Käräjäoikeus tuomitsi Saarelaiselle 20 kappaletta 20 euron päiväsakkoa, eli maksettavaa tuli 400 euroa.

Olavi Saarelainen oli aikoinaan Lempäälän valtuustossa perussuomalaisten edustajana, mutta puolue erotti hänet riveistään. Sen jälkeen Saarelainen on toiminut äärioikeistolaisen Sinimustan liikkeen puuhamiehenä.

Lue myös: Korkein oikeus kumosi toimittajan tuomion kunnianloukkauksesta – ”Oli nimitellyt natsiksi ja rasistiksi”

Kommentoi Facebookissa