Sisustusarkkitehti Carin Bryggmanin satavuotisnäyttely avautuu Turun linnassa – pitkäaikaisin ja rakkain suunnittelukohde

Carin Bryggman kumartuneena työnsä ääreen 1950-luvulla.

Carin Bryggman kumartuneena työnsä ääreen 1950-luvulla. (Kuva Turun museokeskus/ Uolevi Nuotio)

Bryggman perusti oman sisustusarkkitehtitoimiston vuonna 1949 yhtenä ensimmäisenä naisena Suomessa.

NÄYTTELY Carin Bryggman työskenteli lähes koko uransa ajan Turussa ja oli 1950–80-luvuilla kaupungin halutuin sisustusarkkitehti. Pitkäaikaisin ja rakkain suunnittelukohde hänelle oli Turun linna, jonka uudistustyöhön hän osallistui 1940-luvulta 1990-luvulle asti.

Carin Bryggmanin (5.4.1920–7.4.1993) syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi Turun linnassa esitellään hänen elämäänsä ja suunnittelutöitään. Näyttely perustuu Turun museokeskuksen kokoelmiin: Carin Bryggmanin valokuviin ja hänen tekemiinsä sisustussuunnitelmiin ja huonekalupiirustuksiin. Esillä on esimerkkejä Bryggmanin suunnittelemista huonekaluista.

Carin Bryggman perusti oman sisustusarkkitehtitoimiston vuonna 1949 yhtenä ensimmäisenä naisena Suomessa. Hän suunnitteli sisustuksen satoihin kohteisiin. Joukossa oli sekä yksityiskoteja että julkisia tiloja, kuten kauppoja, pankkeja ja ravintoloita. Bryggman suunnitteli usein huonekalut itse. Hän korosti töissään tarkoituksenmukaisuutta, kauneutta, kestävyyttä ja laatua.

Carin Bryggman nousi tunnettuuteen jo opiskeluaikanaan voittaessaan Taideteollisuusarpajaisten suunnittelupäävoiton. Voittanut kalustekokonaisuus oli esillä Ateneumissa.
Carin Bryggman nousi tunnettuuteen jo opiskeluaikanaan voittaessaan Taideteollisuusarpajaisten suunnittelupäävoiton. Voittanut kalustekokonaisuus oli esillä Ateneumissa. (Kuva Turun museokeskus/ Valokuva Kolmio 1943)

Turun linna oli yksi monista kohteista, jonka sisustamisessa Bryggman teki yhteistyötä isänsä, arkkitehti Erik Bryggmanin kanssa. Toinen tärkeä yhteistyökumppani oli aviopuoliso Uolevi Nuotio.

Näyttelyssä on esillä Bryggmanin linnaan suunnittelemia kalusteita ja valaisimia, joissa käytön jäljet ovat näkyvissä. Näyttelyn yksi tavoite onkin herättää keskustelua sisustusarkkitehdin työn kestävyydestä.

Bryggman oli elämänsä aikana paljon esillä julkisuudessa, mutta jäi kuolemansa jälkeen unohduksiin. Hänen suunnittelutyönsä ovat säilyneet parhaiten Turun linnan kaltaisissa arvokkaissa julkisissa tiloissa. Siksi Turun museokeskus on erityisasemassa vaaliessaan Carin Bryggmanin elämäntyötä.

  • Sisustusarkkitehti Carin Bryggman 100 vuotta, Turun linna 1.6.2020–7.3.2021

Lue myös: Göran Schildtin 400 valokuvaa julki – seikkailuja, aurinkoa ja tunnettuja matkalaisia Alvar Aallosta Vivica Bandleriin

Kommentoi Facebookissa