SM-liiga alkaa – Olli Jokinen tuo paljon julkisuutta

Olli Jokinen on Suomen historian menestyneimpiä jääkiekkoilijoita

Olli Jokinen on Suomen historian menestyneimpiä jääkiekkoilijoita. (Kuva AOP)

Olli Jokinen ja Ville Peltonen mittaavat SM-liigassa tasoaan nyt päävalmentajina.

JÄÄKIEKKO SM-liiga, viralliselta nimeltään Liiga, starttaa torstaina viime kevään finaaliuusinnalla LukkoTPS. Molemmat seurat ovat budjettiensa perusteella tälläkin kaudella sarjan kärkikastia.

Molemmissa viime kevään finalistijoukkueissa valmentaja on vaihtunut. Pekka Virta siirtyi Lukosta SaiPaan ja TPS oli jo ennen viime kevään menestyksiään päättänyt korvata Raimo Helmisen Jussi Ahokkaalla, jonka komennossa TPS on rypenyt CHL:ssä eli Mestareiden liigassa.

Suurimmalla pelaajabudjetilla kauteen starttaa Tappara, jonka budjetti on 2,8 miljoonaa euroa. HIFK:n pelaajabudjetti on 2,6, Kärppien sekä Lukon 2,5 ja TPS:n sekä Ilveksen 2,2 miljoonaa euroa. Olisikin todella yllättävää, jos mestari ei 2022 löytyisi tästä joukosta.

Pienin pelaajabudjetti, 1,45 miljoonaa euroa, on Mikkelin Jukureilla. Toisin kuin aiempina kausina, voi Jukureita pitää myös sarjan yhtenä mielenkiintoisimmista joukkueista.

Jukureissa on useita tunnettuja pelaajia. Pekka Jormakka, Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen ovat varmasti SM-liigan tunnetuimpia pelaajia. Jukurit hakee rahoittajiensa kautta julkisuutta, eikä lähde kauteen pelaajalistalla, joka ei sano satunnaiselle urheilun seuraajalle yhtikäs mitään.

Tunnetuin nimi Jukureissa on kuitenkin päävalmentaja Olli Jokinen. Hän oli kiistelty persoona pelaajaurallaan ja valmentajana hän on aiheuttanut kiistelyä ennen kuin on valmentanut SM-liigassa yhdessäkään ottelussa.

Hyvin perustein voi väittää, että Jokinen on Suomen jääkiekkohistorian aliarvostetuin pelaaja. Hän pelasi NHL:ssä 17 vuoden aikana 1237 ottelua ja teki 323 maalia.

Jokinen oli 1996-1998 HIFK:ssa merkittävä junioritähti, joka ylimielisellä käytöksellään sai median vihat niskoilleen. Hänelle naurettiin ja nauru vain yltyi, kun Jokinen syksyllä 1997 palasi NHL:stä maitojunalla HIFK:hon.

Sittemmin Jokinen teki HIFK:lle mestaruuden ratkaisseen maalin 1998 finaaleissa ja voitti saman kauden aikana myös nuorten MM-kultaa Suomen kapteenina. Hän voitti Leijonissa olympiahopeaa, kaksi olympiapronssia, kolme MM-hopeaa ja kolme olympiapronssia ja oli myös myös mukana parhaiden pelaajien World Cup -turnauksessa, jossa Suomi otti hopeaa.

NHL:ssä Jokinen nakutti yli 300 maalia, mutta hänen kohtalonaan oli joutua huonoihin joukkueisiin. Pudotuspeleissä Jokinen pääsi tositoimiin vain kuudessa ottelussa.

Maajoukkueessa Jokinen pelasi upeasti monessa MM-turnauksessa, 2004 World Cupissa sekä Torinon olympialaisissa 2006. Jokinen oli tärkeässä roolissa myös Sotshin 2014 olympialaisissa sekä saman vuoden MM-kisoissa, joissa voitti viimeiset mitalinsa.

Leijonien muut tähdet jättivät Jokisen kuitenkin varjoonsa. Media keskittyi hehkuttelemaan Teemu Selännettä ja Saku Koivua.

Paremmalla tuurilla Jokinen olisi saattanut voittaa useamman Stanley Cupin. Jos niin olisi käynyt, hehkuttaisi suomalaismedia häntä ihan eri tavalla.

Jokinen on valmentajana keltanokka. Muut SM-liigan valmentajat ovat kulkeneet pesteihinsä ihan eri teitä. Joitakin kiekkoihmisiä närkästyttää, että Jokinen kiilaa Pohjois-Amerikasta jonon ohi.

Mutta idioottimaista on lytätä Jokinen ennen kuin hänen ensimmäinen kautensa SM-liigan päävalmentajana on edes alkanut. Asennevamma suomalaismedialla on Jokista kohtaan samanlainen kuin aikoinaan oli hänen pelaajaurallaan.

HIFK:n päävalmentajana tällä kaudella aloittaa Ville Peltonen, Jokisen ketjukaveri 2004 World Cupista ja Torinon 2006 olympialaisista. Myös Peltosen valmentajaura on varsin lyhyt, mutta hän ei ole saanut samanlaista negaatiota niskoilleen kuin Jokinen.

Peltonen on HIFK:n seuraikoni. Hänen pestiään HIFK:ssa on arvioitu eri medioissa luontevaksi.

Eivätkä tulokset toistaiseksi huonoja ole olleet. Peltonen on valmentanut HIFK:n CHL:ssä lähelle jatkopaikkaa.

HIFK:ssa Peltoselta edellytetään kuitenkin Suomen mestaruutta. HIFK on voittanut Jokisen 1998 kultakevään jälkeen mestaruuden vain 2011, jolloin Peltonen oli kultajoukkueessa mukana pelaajana.

Turhaan HIFK:ta ei ole kutsuttu Suomen Toronto Maple Leafsiksi. Rahakas jättiläinen on keväästä toiseen aiheuttanut kannattajilleen pettymyksen.

Jokinen lähtee kauteen aivan toisenlaisista lähtökohdista. Jos Jukurit pääsee pudotuspeleihin, on se Jokiselta jo iso onnistuminen.

Se on fakta, että SM-liiga kaipaa tuotteena piristystä, jota Jokisen ja Peltosen kaltaiset tunnetut nimet sarjaan tuovat.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: SM-liiga pärjää yhä Euroopan tasonmittauksessa

Kommentoi Facebookissa