SM-liiga tiedotti pudotuspelikäytännöistään – merkittäviä muutoksia tehty

HPK juhli keväällä 2019 jääkiekon Suomen mestaruutta.

HPK juhli keväällä 2019 jääkiekon Suomen mestaruutta. (Kuva AOP)

Jääkiekon SM-liiga ilmoittaa lyhentävänsä pudotuspelisarjojaan. Pudotuspelit alkavat 15. huhtikuuta.

JÄÄKIEKKO SM-liigan kausi on edennyt koronapandemian takia kaoottisissa merkeissä. Koronakaranteeneja on riittänyt, eikä yleisöä ole päästetty peleihin paikan päälle kuukausiin.

Tuskaisa kausi alkaa olla huipennusvaiheessa. Pitkänäperjantaina SM-liiga julkaisi tiedotteen, jossa avasi tämän kevään pudotuspelikäytäntöjään.

SM-liiga vahvistaa, että pudotuspelit käynnistyvät 15. huhtikuuta. Runkosarja päättyy kaksi päivää aiemmin.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kohtaavat joukkueet runkosarjan sijoilta 7-10, mutta otteluparit ratkotaan kahdessa ottelussa. Jos molemmat joukkueet voittavat yhden ottelun, on ratkaisevana kriteerinä kahden ottelun maaliero. Ottelut käynnistyvät runkosarjassa heikommin sijoittuneen kotikentällä.

Ensimmäisessä ottelussa peliaika on 60 minuuttia, eikä jatkoaikaa pelata, mikäli ottelu on tasatilanteessa. Toinen ottelu ratkaistaan jatkoajalla, mikäli kahden ottelun yhteismaalit ovat tasan. Ottelu pelataan ratkaisuun saakka Liigan playoffs-otteluiden tapaan.

Mahdollinen jatkoaika pelataan normaalin ottelun tapaan viidellä viittä vastaan. Varsinaisen peliajan rangaistukset jatkuvat jatkoajalle.

Tilanteessa, jossa playoffs-otteluiden alkaessa joukkue ei ehdi karanteenin vuoksi osallistumaan siihen sarjaan, joka sen pitäisi aloittaa, ensimmäiselle kierrokselle nostetaan runkosarjan sijoituksen mukaisesti seuraava joukkue. Otteluparit muokataan runkosarjan sijoitusten mukaisesti. Playoffs-ottelut aloitetaan normaaliin tapaan 10 joukkueella.

Myös kahdeksan parhaan joukkueen neljännesfinaaleissa pelataan normaalia tiiviimmällä järjestelmällä. Neljännesfinaalisarjat käynnistyvät maanantaina 19. huhtikuuta ja sarjan voitto heltiää kolmella otteluvoitolla, kun aiemmin voittoja on tarvittu neljä.

Semifinaalit pelataan niin ikään tiivistetysti. Lopulliseen otteluohjelmaan vaikuttaa muun muassa se, minkälaista testausprotokollaa mahdolliset välipäivät edellyttävät. Tämä ratkaistaan yhteistyössä lääkäreiden kanssa ensi viikon aikana.

Myös finaalisarja pelataan normaalioloja lyhyempänä. Finaalisarjan lopullinen aikataulu vahvistetaan niin ikään turvallisuustoimien ja testausprotokollan vaatimusten mukaisesti. Joka tapauksessa Suomen mestari on selvillä ennen MM-kisojen alkua.

Karanteeneihin ei ole pudotuspeleissä varaa. Mikäli joukkue ei pysty asettamaan otteluun kokoonpanoa, sen katsotaan hävinneen ottelu. Jos joukkueen karanteeni kestää pidempään, se häviää myös ottelusarjan.

Liiga harkitsee myös playoffs-otteluiden osittaista siirtämistä pelattavaksi samalla paikkakunnalla kuplaolosuhteisiin, mikäli lääketieteen asiantuntijoiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta tällä saadaan tartuntariskejä merkittävästi minimoitua. Tällöin käytössä ovat tehostetut turvatoimet ja testaukset.

Teksti Otto Palojärvi/ SM-liigan tiedote

Lue myös: Petri Kontiola jyrää SM-liigan pistekunkkuna

Kommentoi Facebookissa