SM-liigan syksy synkkenee – JYP painoi ensimmäisenä kriisinappulaa

Koronavirus keskeytti jääkiekkokauden lähes koko maailmassa. (Kuva Fotolia)

Koronavirus keskeytti jääkiekkokauden keväällä 2020 lähes koko maailmassa. (Kuva Fotolia)

JYP joutui tekemään jo sopeuttamistoimia lomauttamalla valmentajansa. Synkät uutiset SM-liigasta tuskin jäävät tähän.

JÄÄKIEKKO SM-liigan keskiviikon ainoassa ottelussa Vaasan Sport voitti Lappeenrannassa SaiPan 3-0. Katsojia Lappeenrannan Kisapuiston jäähallissa oli 1558.

SaiPa on pelannut seitsemän ottelua, joista on voittanut vain yhden. Kolmessa kotiottelussaan SaiPa ei ole kertaakaan rikkonut edes 1800 katsojan rajaa. Sport-ottelun yleisömäärä oli SaiPan kauden pienin.

Koronarajoituksista huolimatta SM-liigan yleisömäärät ovat olleet tänä syksynä hämmästyttävän pieniä. Ennen kaikkea yleisömäärät kertovat siitä, etteivät satunnaiset katsojat tule enää yhtä usein halleihin. Ymmärrettävästi korona pelottaa.

Seurojen taloudelle syksy on koittanut sysimustana. Jopa konkursseja pelätään.

Sopeuttamistoimet aloitti ensimmäisenä JYP. Se ilmoitti keskiviikkona lomauttaneensa päävalmentajansa Pekka Tirkkosen sekä apuvalmentajansa Ari Santasen vuoden loppuun saakka. Myös JYPin pelaajien palkkoja leikataan marraskuun ja joulukuun osalta.

JYP Jyväskylä Oy on neljän viimeisen tilikautensa aikana tehnyt tappiota 3,7 miljoonan euron edestä. Taloustilanne synkkeni vielä tänä syksynä, kun JYP määrättiin maksamaan lisäveroja 479 000 euroa. Ulkomaalaispelaajien allekirjoitusbonuksista oli maksettu vain lähdevero eikä tuloveroa.

Moni SM-liigaseura on tehnyt viime vuosina voitollisia taloudellisia tuloksia. Ottelutapahtumat, sponsorisopimukset ja tv-tulot ovat mahdollistaneet, että jääkiekko on Suomessa ammattilaisurheiluna kannattavaa bisnestä.

Korona tekee urheilubisnekselle pahaa jälkeä. Kyse on itse asiassa taloudellisesta kauhuleffasta.

Juttuvinkki: Pentti Matikaisen saavutukset jäivät MM95-hypetyksen varjoon

Asiantuntijoiden mukaan koronapandemia jyllää Suomessa vielä kuukausia. SM-liigasta kuultaneen lähiaikoina lisää synkkiä uutisia lomautuksista ja yt-neuvotteluista.

Moni pelaaja, jonka sopimus päättyi viime kauteen, on tällä hetkellä työttömänä. Uutta työpaikkaa on nykytilanteessa vaikea saada, koska seurojen rahakirstut ammottavat tyhjyyttään.

SM-liigan kausi on pakko viedä kuitenkin läpi, koska Telian tv-sopimus sitä edellyttää. Jos kausi keskeytettäisiin, pitäisi Telialle maksaa korvauksia. Se tietäisi suurella varmuudella useamman seuran konkurssia.

Jääkiekkobisnes on koko maailmassa nyt syöksykierteessä. Kun koronakriisi on selätetty, tulee elpyminen koronaa edeltäneelle tasolle kestämään pitkään.

On hyvinkin mahdollista, että SM-liigassa pelaa kaudella 2021-22 vähemmän kuin 15 joukkuetta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Perinteisiäkin jääkiekkokirjoja julkaistaan – mielenkiintoinen teos NHL:n suomalaispelaajista

Kommentoi Facebookissa