Spede Pasanen upotti Pirunpesään yli puoli miljoonaa markkaa – jo pelkät portaat maksoivat omakotitalon verran

Pertti ”Spede” Pasanen muistetaan lukuisista viihdeohjelmista ja elokuvista, mutta hän oli myös keksijä ja matkailumesenaatti.

Pertti ”Spede” Pasanen muistetaan lukuisista viihdeohjelmista ja elokuvista, mutta hän oli myös keksijä ja matkailumesenaatti. (Kuva Ruth Träskman/ Yle)

Viihdelegendan ansiosta Jalasjärven erikoisesta onkalosta on tullut suosittu retkikohde.

MATKAILU Suosittu retkikohde Pirunpesä on Jalasjärven Ylivallin Isovuoren laella sijaitseva hiidenkirnua muistuttava pyöreä aukko, jonka halkaisija on 14 metriä ja syvyys 23 metriä. Alueella on myös 21 metrinen näkötorni sekä televisiohistorian legendan Pertti Spede Pasasen muistopatsas. Mutta miksi?

– Niin, ilman Spede Pasasta tätä paikkaa ei olisi. Ei ainakaan tässä laajuudessaan. Hänen ansiostaan Pirunpesästä on tullut vuosikymmenten saatossa Etelä-Pohjanmaan tunnetuimpia retkikohteita, Pirunpesän isäntä, Keijo Haanpää luonnehtii kiitollisena.

Haanpään mukaan Pirunpesällä on mielenkiíntoinen syntyhistoria. Pirunpesä on saanut nimensä paikalliselta väestöltä, sillä vanha kansa uskoi itse pirun majailleen rapaumaa peittäneiden suurten lohkareiden onkaloissa.

Pirunpesän alueisäntä Keijo Haanpää on esitellyt yleisölle ainutlatuista onkaloa jo 22 vuoden ajan. – Ihmisiä kiinnostaa historian lisäksi myös pieni seikkailu, sillä pohjalle laskeutuminen luo aina oman jännityksensä.
Pirunpesän alueisäntä Keijo Haanpää on esitellyt yleisölle ainutlatuista onkaloa jo 22 vuoden ajan. – Ihmisiä kiinnostaa historian lisäksi myös pieni seikkailu, sillä pohjalle laskeutuminen luo aina oman jännityksensä. (Kuva Anne Anttila)

Ikivanha ja ainutlaatuinen

Tarkemmin erikoisen onkalon syntyhistoriaa ryhdyttiin selvittämään Jalasjärven kunnan ja Geologisen tutkimuslaitoksen yhteistyönä vuosina 1981–1982.

– Aluksi epäiltiin, että kysymyksessä olisi valtava viimeistä jääkautta vanhemman ajan hiidenkirnu. Kuitenkin kun Pirunpesää peittäneet lohkareet ja maa poistettiin, jouduttiin käsityksiä muuttamaan.

Juttuvinkki: Nyt voit katsoa kulttuuriaarteita myös kotisohvalta – kotimaisista elokuvista sukuhistoriaan

Haanpään mukaan Pirunpesä osoittautui ikivanhaksi ja Suomessa hyvin ainutlaatuiseksi rapautumisonkaloksi.

– Sen syvyys oli kairauksen perusteella ainakin 17 metriä kallionpinnasta lukien. Ensimmäinen kaivuu tehtiin vuonna 1981, jolloin päästiin kahdesta metristä viiteen metriin. Halua olisi ollut jatkaa myös eteenpäin, aina 17 metriin saakka, mutta ongelmana oli raha.

Speden ansiosta Pirunpesälle saatiin syvyyttä 23 metriä. Koko komeudelle tuli yli puolen miljoonan markan hintalappu, josta pohjalle saakka laskeutuvat rappuset lohkaisivat 140 000 markkaa.
Speden ansiosta Pirunpesälle saatiin syvyyttä 23 metriä. Koko komeudelle tuli yli puolen miljoonan markan hintalappu, josta pohjalle saakka laskeutuvat rappuset lohkaisivat 140 000 markkaa. (Kuva Anne Anttila)

Omakotitalon hintaiset rappuset

Pirunpesän rahoittajaksi ilmaantui vuonna 1997 yllättäen viihdemaailmasta tunnettu Spede Pasanen.

– Hän ilmaisi halukkuutensa jatkaa kaivauksia ja luoda Pirunpesästä koko kansan käyntikohteen. Emme tietenkään estelleet, joten Speden varoin kaivuuta jatkettiin aina 23 metriin saakka. Tämän syvemmälle ei edes haluttu, sillä 24 metrissä olisi tullut jo kova kallio vastaan, Keijo Haanpää selvittää.

Spede sijoitti Pirunpesään kaiken kaikkiaan yli 500 000 markkaa. Kaivuu kesti useampia kuukausia.

– Oman osansa lohkaisivat myös onkalon pohjalle saakka ulottuvat rappuset, joille tuli hintaa omakotitalon verran eli 140 000 markkaa. Spede kustansi myös perille tulevan, noin kilometrin pituisen tien. Ilman Spedeä Pirunpesä ei olisi koskaan päässyt nykyisiin mittoihinsa.

Pirunpesä on ollut yleisölle avoinna jo 22 kesän ajan. Vetovastuu toiminnasta on Ylivallin Nuorisoseuralla.

– Olemme avoinna kesät, vapusta syyskuun loppuun. Onkalon syvyyden takia alue on aidattu, mutta ulkoilureitistölle, näkötorniin ja Speden patsaalle pääsee myös muulloin ja ilman pääsymaksua, alueisäntä Keijo Haanpää tarkentaa.

Lue myös: Leo Jokela oli sivuroolien sankari – onko tämä elokuvahistoriamme hauskin kohtaus?

Kommentoi Facebookissa