STT: Vartijoita huijattiin vankiloissa – vangit pääsivät vapaaksi toisen vangin henkilötiedoilla

Kahdessa tapauksessa karanneet vangit tekeytyivät vapautumassa oleviksi.

Kahdessa tapauksessa karanneet vangit tekeytyivät vapautumassa oleviksi. (Kuivituskuva Fotolia)

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan lainsäädäntö estää esimerkiksi sormenjälkien käytön tunnistamisessa.

VANKILAT STT kertoo, että Suomen vankiloissa on viimeisen puolen vuoden aikana ilmennyt kaksi tapausta, joissa väärä vanki on päästetty vapauteen. Kummassakin tapauksessa vanki on ilmoittanut väärät henkilötiedot ja esittänyt olevansa vapautettavaksi määrätty henkilö.

Kylmäkosken vankilassa pääsi heinäkuussa vapaaksi väkivaltarikoksesta tuomittu vanki. Osastolla ollutta vartijaa oli sisäpuhelimella pyydetty lähettämään vapautuva vanki vastaanottoon. Vartijalle ilmoittautui vapautettavaksi henkilö, jota hän ei tuntenut.

Vastaanotossa toiminut vartija ei myöskään tuntenut vapautettavaa vankia, mutta tiesi ilmoittautuneen vangin toisella nimellä. Mies sanoi vaihtaneensa nimeä, ja oikeasti vapautettavan henkilön entinen sukunimi oli sama, jolla vartija tunsi nyt ilmoittautuneen miehen. Vanki tiesi vapautettavan vangin syntymäajan, mutta ei muistanut henkilötunnuksen loppuosaa.

STT kertoo, että kyseistä kahta vartijaa epäiltiin aluksi virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta syyttäjä ei lopulta nostanut syytettä. Väärä vanki saatiin kiinni jo seuraavana päivänä ja syytettä karkaamisesta käsitellään käräjäoikeudessa maaliskuussa.

Juttuvinkki: HS: Isis-vaimoja on kieltäytynyt saapumasta poliisin kuultavaksi – valtuudet esiselvityksessä ovat vähäiset

Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämön mukaan vankien vapauttamisesta ei ole kirjallisia ohjeita.

– Vangin vapauttaminen on rutiininomainen ja suhteellisen yksinkertainen asia, joka opetetaan kaikille vartijoille ja johon jokainen perehdytetään. Toimenpiteenä se on sellainen, että kirjallisia ohjeita ei ole katsottu tarpeellisiksi, Rämö sanoo STT:lle.

Vastaava tapaus sattui marraskuussa Vantaalla, jossa väärä vanki pääsi myös vapaaksi toisen vangin henkilötiedoilla. Tapauksen esitutkinta on kesken, Vantaalta karannut saatiin kiinni joidenkin päivien kuluttua.

Vartijoilla on käytössään tunnistukseen vangin nimi, kuva ja henkilötunnus, mutta lainsäädäntö estää biometristen tunnisteiden kuten sormenjälkien käytön.

– Nykyään saamme rekisteröidä tuntomerkit ja valokuvan, mutta tarvittaisiin lainsäädäntöuudistusta, jotta voisimme ottaa muita tietoja kuten sormen- tai kädenjälkiä tai käyttää iiristunnistusta, Rikosseuraamusalaitoksen turvallisuusjohtaja Ari Juuti kommentoi STT:lle.

Tapausten johdosta Rikosseuraamuslaitos on alkanut valmistella vankiloille annettavaa kirjallista ja valtakunnallista ohjetta vankien vapauttamismenettelystä.

Lue myös: Vankiloiden vartijoihin kohdistui viime vuonna kahdeksan pahoinpitelyä – neljä tapahtui siviilissä

Kommentoi Facebookissa