HOITAJALAKKO Perjantaina 1.4. alkaneen kaksiviikkoisen hoitajalakon vaikutus näkyy monen sairaalan toiminnassa. Neuvottelut välttämätöntä suojelutyötä tekevien hoitajien määrästä ovat jatkuneet.
Tilanne on parantunut, mutta tärkeisiin toimintoihin ei olla saatu riittävää hoitajamäärää. Sairaaloiden kyky hoitaa useampia kriittisiä potilaita yhtä aikaa on siten vaarallisesti alentunut.
– Päivystykset toimivat toistaiseksi välttävästi, ja sairaaloiden yleinen toimintakyky on huomattavasti laskenut. Useamman kriittisen potilaan hoitaminen samanaikaisesti on vaarantunut, HUS:n ylilääkäri Veli-Matti Ulander arvioi.
Pääsyy vaikeaan tilanteeseen on suojelutyöhön saatujen henkilöiden määrä. Suojelutyöneuvotteluissa HUS ja työntekijäjärjestöt sopivat henkilöstön määrän aina kolmeksi päiväksi eteenpäin. Käytännössä neuvotteluja käydään useita kertoja päivässä joka päivä. HUS kertoo neuvotteluiden olleen vaikeat, koska hoitajajärjestöt ovat olleet eri mieltä suojelutyöhön tarvittavan hoitohenkilökunnan määrästä.
– Suojelutyöhön saatu henkilökuntamäärä on edelleen riittämätön. Henkilökuntaa on potilasturvallisuuden kannalta liian vähän muun muassa leikkaustoiminnassa, vuodeosastoilla, laboratorioissa ja röntgenissä, Ulander sanoo.
Ulander on huolissaan muun muassa syöpäleikkausten ja diagnostiikan toteutumisesta sekä verituotteiden saatavuudesta, jos tilanne jatkuu samanlaisena vielä ensi viikollakin. Kiireettömän hoidon osalta HUS:issa jatketaan ajanvarausten perumista ensi viikon osalta.
Myöskään Oulun yliopistollisessa sairaalassa kaikki syöpähoidot eivät toteudu suunnitellusti ja kaikkia aikataulutettuja syöpähoitoja ei voida antaa.
– Olemme todella pahoillamme tilanteesta, mutta suojelutyön määrä ei vieläkään riitä kaikkien syöpähoitojen toteuttamiseen, toteaa OYS:n vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala.
Lakko aiheuttaa muutoksia syövän lääke- ja sädehoitoihin sekä syöpäleikkauksiin. Lakko vaikeuttaa monin tavoin myös potilasviestintää. Lyhyellä aikavälillä käytävät neuvottelut suojelutyövoiman määrästä haastavat toiminnan jatkuvuutta ja potilaiden informointia poikkeustilanteessa.
– Normaalisti yksiköt itse aikatauluttavat hoidot ja informoivat potilaat hoitojen ajankohdista. Nyt tämä ketju on osin rikki, Nevala toteaa.
– Siksi pyydämme, että OYS:n potilaat seuraavat puhelimiaan ja viestintäkanaviamme.
Kommentoi Facebookissa